Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2020,
12.31

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Timothée Chalamet Emma Watson romantična drama Greta Gerwig Meryl Streep Saoirse Ronan TV Telekoma Slovenije

Torek, 9. 6. 2020, 12.31

3 leta, 10 mesecev

Že v videoteki DKino!

Čas deklištva (Little Women)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Čas deklištva | Little Women © 2019 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Little Women © 2019 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Igralka in režiserka Greta Gerwig se po filmu Lady Bird vrača z izjemno hvaljeno priredbo priljubljene zgodbe o štirih sestrah, odločenih živeti po lastnih pravilih. Oskar za najboljšo kostumografijo in šest drugih nominacij za to nagrado, tudi za najboljši film leta in najboljšo glavno igralko (Saoirse Ronan).

ZDA │ 2019 │ 129 min. │ Romantična zgodovinska drama

R: Greta Gerwig│ I: Saoirse Ronan, Meryl Streep, Emma Watson, Timothée Chalamet

IMDb: 7,9/10 │ Rotten Tomatoes: 95 % │ Uporabniki Googla: 90 %

Štiri sestre spoznamo še kot najstnice. Te so v najobčutljivejših letih ostale same z materjo, moralnim stebrom družine, potem ko se je njihov oče odšel borit v državljansko vojno.

Junij na Epic Drama
Trendi Epski junijski maraton skrivnosti

Vrednote, ki se jih bodo navzele v tem obdobju, jih bodo spremljale vse življenje, ob tem pa bo vsaka med njimi poskušala najti svoje mesto pod soncem.


Oskar: najboljša kostumografija (Jacqueline Durran).

Nominacije za oskarja: najboljši film leta, najboljša glavna igralka (Saoirse Ronan), najboljša stranska igralka (Florence Pugh), najboljše prirejen scenarij (Greta Gerwig) in najboljša izvirna filmska glasba (Alexandre Desplat).

Fotogalerija
1 / 10

"Redkokatera priredba romana Čas deklištva – pravzaprav le redka kostumska drama nasploh – je tako polna življenja, tako aktualna in sveža kot ta film – delo, prežeto s čustvi, a zgrajeno na idejah." Devika Girish, Film Comment

Junij 2020 na HBO
Trendi Novi vladarji in vladarice malih zaslonov

"Opisati Čas deklištva kot tehnično dovršen film bi bilo veliko preskromno, saj vsak prizor razodeva mojstrsko obvladovanje forme, kakršno bi sicer pričakovali od umetnika z mnogimi leti izkušenj." David Jenkins, Little White Lies

Napovednik filma Čas deklištva:

Zanimivosti:

  • Čas deklištva, delno avtobiografski roman ameriške pisateljice Louise May Alcott (1832−1888), je sprva izšel v dveh delih, leta 1868 in leta 1869, ter nemudoma postal velika komercialna in kritiška uspešnica.
  • Čas deklištva | Foto: Knjiga je doživela več filmskih priredb.

    Prvi dve sta nemi in segata v leti 1917 in 1918, v filmu Georgea Cukora iz leta 1933 je kritike v vlogi Jo navdušila Katharine Hepburn, Mervyn LeRoy je leta 1949 posnel različico z Janet Leigh in Elizabeth Taylor, v filmu Gillian Armstrong iz leta 1994 pa je Jo upodobila Winona Ryder in bila za vlogo nominirana za oskarja za najboljšo glavno igralko.
  • Čas deklištva | Foto: Gillian Armstrong, režiserka filma iz leta 1994, je o filmu Grete Gerwig na Twitterju zapisala: "Zbrala pogum in pogledala novi Čas deklištva. Navdušena. Zelo drugačen film! Drzna nova zgradba. Fantastična igralska zasedba."
  • Čeprav so liki junakinje ameriške literature, je samo ena od štirih igralk, ki so v filmu upodobile sestre March, Američanka.

    Čas deklištva | Foto: Emma Watson (Meg March) in Florence Pugh (Amy March) sta Angležinji, Eliza Scanlen (Beth March) je Avstralka, Saoirse Ronan (Jo March) – ta se je rodila irskima staršema v newyorškem Bronxu, a je večji del otroštva preživela na Irskem – ima dvojno državljanstvo, ameriško in irsko.
  • Meryl Streep (Aunt March) in Laura Dern (Marmee March) sta bili soigralki že v HBO TV-seriji Majhne laži (2017).
  • Čas deklištva | Foto: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet (Theodore Laurence – Laurie) in Tracy Letts (G. Dashwood) so z režiserko in scenaristko filma Greto Gerwig sodelovali že pri njenem celovečernem prvencu, hvaljeni komični drami Lady Bird (2017), avtorica pa si je s tem filmom prislužila nominaciji za oskarja v kategoriji najboljše režije in najboljšega izvirnega scenarija.
  • Priznani britanski časopis The Guardian je roman Čas deklištva leta 2013 razglasil za eno od najpomembnejših "ženskih" knjig vseh časov, najnovejšo celovečerno upodobitev romana pa so premierno prikazali v newyorškem muzeju moderne umetnosti.
TV-priporočila: Clint Eastwood
Trendi 90 let slovitega "moža brez imena"

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Slovo
Trendi Slovo (The Farewell)
Harriet
Trendi Harriet
Parazit
Trendi Parazit (Gisaengchung/Parasite)
Ne spreglejte