Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2011,
14.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

top 10

Torek, 20. 9. 2011, 14.04

6 let, 6 mesecev

Top 10 skladb skupine The Beatles

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Revija Rolling Stone je pripravila izbor 100 najboljših skladb največje skupine vseh časov, The Beatles. Objavljamo prvih deset.

1. A Day in the Life Skladbo sta napisala Paul McCartney in John Lennon, posneta in izdana pa je bila leta 1967 na albumu Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Po Lennonovem mnenju skladba predstavlja tako vrhunec sodelovanja med njim in McCartneyjem kot tudi vrhunec ustvarjanja skupine. Skladba je bila glasbeno in čustveno preveč intenzivna za radijske valove in so jo kot mojstrovino pripoznali šele v osemdesetih letih, po umoru Lennona.

2. I Want to Hold Your Hand Ko je poskočna skladba I Want to Hold Your Hand prvič zazvenela na ameriških radijskih valovih, so ZDA še žalovale za smrtjo predsednika Johna F. Kennedyja novembra 1963, a je kljub temu postala njihova prva uspešnica v ZDA. S skladbo so poslušalci prek luže spoznali ustvarjanje dvojca Lennon-McCartney, kot singel pa je v ZDA izšla dan po božiču leta 1963. Februarja naslednje leto je pristala na prvem mestu glasbenih lestvic.

3. Strawberry Fields Forever Strawberry Fields Forever je napisal Lennon leta 1966 v Španiji, kjer je snemal film How I Won the War. Prvič brez preostalih članov skupine je svobodno brskal po svojih spominih na Liverpool in se spomnil na sirotišnico Strawberry Field, kjer se je igral kot otrok. Sirotišnico so leta 2005 spremenili v versko središče, izvirna vrata pa so shranili v muzej.

4. Yesterday Skladbo, ki je doživela več kot 2500 priredb, je McCartney napisal leta 1965, ko naj bi melodijo slišal v svojih sanjah, sprva pa je v refrenu prepeval "Scrambled Eggs". Ker jo je tako zlahka zložil na klavirju, je bil prepričan, da je skladbo nezavedno ukradel od nekoga drugega, zato je ta dolgo časa čakala na svojo končno različico.

5. In My Life Lennon in McCartney sta skladbo napisala leta 1966 in se glede avtorstva kar nekajkrat sprla, saj še danes ni povsem jasno, kdo je napisal kaj. Besedilo naj bi sicer napisal Lennon, saj se v njem spominja krajev iz Liverpoola, vendar pa naj bi jo potem skupaj z McCartneyjem spremenila in naredila univerzalnejšo. Skladba za Lennona predstavlja preboj pri pisanju besedil, saj sodi med tiste skladbe, kjer je Lennon opustil "komercialno" pisanje besedil in se odločil za bolj oseben, subjektiven pristop.

6. Something Something, ki je izšla leta 1969 na albumu Abbey Road, je napisal George Harrison. Tudi Harrison je sprva mislil, da je skladbo nezavedno ukradel, saj se mu je zdela preveč spevna, da bi se je spomnil sam, prav tako se mu ni zdela dovolj dobra za The Beatles. Sprva jo je celo dal Joeju Cockerju, ki jo je prvi posnel, vendar ko jo je končno predstavil preostalim članom skupine, je Lennon dejal, da je to najboljša skladba na albumu. Something je za Yesterday postala druga skladba z največ priredbami.

7. Hey Jude Skladbo Hey Jude, ki jo je sicer napisal McCartney, je navdihnil Lennonov sin Julian. Sprva je bil refren skladbe namreč "Hey Jules", v skladbi pa mu je McCartney želel zapeti nekaj spodbudnih besed ob ločitvi njegovih staršev. Skladba je nastala v času vedno večjega odtujevanja med člani, Lennon je celo menil, da skladba govori o njem in Yoko Ono ter o njenem vplivu na ustvarjalno sodelovanje med Lennonom in McCartneyem. Skladbo so posneli s 36-članskim orkestrom, ki je pel in ploskal ob pesmi, skladba pa je na koncu postala do takrat njihova najdaljša skladba, dolga več kot sedem minut.

8. Let It Be Let It Be je McCartney napisal leta 1969, potem ko se mu je sanjalo, da ga pokojna mati tolaži in mu zagotavlja, da bo še vse v redu. Priredbo skladbe je še pred The Beatles izdala Aretha Franklin. The Beatles so bili takrat že globoko v svojih prepirih, v katere so potegnili tudi producenta Phila Spectorja, čigar delo so člani skupine odprto kritizirali. Let It Be je izšel 11. marca 1970, mesec dni pozneje pa je svoj prvi solo album izdal Paul McCartney in naznanil razpad The Beatles.

9. Come Together Come Together je bil sprva predvolilni slogan za Timothyja Learyja, ki je na volitvah leta 1970 v Kaliforniji kandidiral za guvernerja, kot protikandidat Ronalda Reagana, Lennon pa je iz slogana poskušal narediti predvolilno skladbo. Na koncu so ga zaposlile druge stvari, napisal pa je Come Together za album Abbey Road. Skladba je izšla leta 1969 in bila ena zadnjih, pri ustvarjanju katere so sodelovali vsi štirje Beatli.

10. While My Guitar Gently Weeps Melodijo skladbe je leta 1968 Harrison napisal med potovanjem po Indiji, besedilo pa, ko se je vrnil v Anglijo in ko je v hiši staršev odprl knjigo in napisal pesem na podlagi naključno izbrane besedne zveze (gently weeps). Čeprav je Harrison do takrat napisal skladbe že za šest albumov, ga The Beatles še vedno niso jemali povsem resno. Da bi preostale člane pripravil do resnega dela na skladbi, je k sodelovanju povabil Erica Claptona. Ta je postal eden bližnjih Harrisonovih prijateljev in pozneje tudi njegova potencialna zamenjava. Ko je Harrison namreč za kratek čas zapustil Beatle med snemanjem albuma Let It Be, je Lennon pripomnil, da če se ne vrne, bodo pač poklicali Claptona.

Ne spreglejte