Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 17.19

8 let

Visoki obletnici Televizije in Radia Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Televizija Slovenija letos obeležuje 50-letnico, radio pa 80-letnico delovanja. Direktor Radia Vinko Vasle je povedal, da bodo jubileja obeležili s serijo koncertov po vsej Sloveniji.

Zgodovina Radia Slovenija sega v leto 1928, začetek televizije pa v leto 1949, ko je bil ustanovljen prvi televizijski laboratorij v Ljubljani. Prve oddaje so z Gospodarskega razstavišča predvajali že leta 1956. Dve leti kasneje pa se je iz TV studia Ljubljana začel redni eksperimentalni program. Na začetku šestdesetih let je televizijski program oddajal že pet dni v tednu. Takrat so gledalci lahko spremljali tudi prvi neposredni prenos Evrovizije ter smučarskih skokov iz Planice. Pomen radia se je vedno večal Pomen radia se je po Vasletovih besedah vedno večal, ne glede na prihod novih medijev. Nacionalni radio je bil v najpomembnejših trenutkih tisti, ki je odigral pomembno vlogo. "V času osamosvojitvene vojne je bil ta radio prva in najhitrejša vest," je dodal. Ob pojavu komercialnih radijskih postaj je Vasle poudaril, da jim ni treba upoštevati kriterijev izgovorjave in glasbenega izbora, "zato je ponekod stanje zaskrbljujoče in antikulturno".

Osrednja slovensnost bo poleti v Ljubljani Kot pravi Vasle, bodo okrogli obletnici delovanja RTVS v tem letu obeležili s številnimi koncerti po vsej Sloveniji, ki bodo programsko zelo razgibani. Ti bodo zajemali različne zvrsti glasbe od pop rock do resne in jazz glasbe. Na svetovni dan Romov bo na primer velik koncert domačih in tujih romskih glasbenih zasedb. Vasle je napovedal, da bo osrednja slovesnost poleti v Ljubljani. Šele naslednji teden pa bodo dokončno sprejeli sklep, kje in kdaj bo ta prireditev.

O načrtih za prihodnost Radia Slovenija pa je Vasle povedal, da bo treba vzpostaviti radijski centralni arhiv - mediateko. Želijo si tudi okrepiti internetne strani, kjer bi bili locirani specialni internetni radijski programi. Tam bi bil omogočen tudi dostop do vseh radijskih iger, je še povedal Vasle.

Ne spreglejte