Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
18.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 18.09

7 let, 12 mesecev

Villa Manin pri Vidmu bo gostila razstavo Jožeta Ciuhe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Codroipu pri Vidmu bodo v četrtek zvečer odprli razstavo Jožeta Ciuhe Commedia umana. Na ogled bodo slike in mozaiki iz štirih desetletij umetnikovega ustvarjanja, poudarek pa bo na novejših delih.

Kot je v uvodu razstavnega kataloga zapisal italijanski likovni kritik Toni Toniato, je Ciuha umetnik v "klasičnem smislu", kar je po njegovem mnenju vedno redkejša izjema v panorami sodobne figurativne kulture. S Ciuho po Toniatovem mnenju slikarstvo slavi "nov prehod domišljije v brezmejno vsepričujočnost smisla".

Ciuhova dela iz zadnjega obdobja gledalca, kot je zapisala Zgonikova, spominjajo na velike temačne sivo-črne table, na katerih je izrisan bel mrežni diagram figur, zapletenih v medsebojni dialog. Umetnikove slike že nekaj desetletij nastajajo med vzhodnim Sredozemljem in evropskim zahodom - poleti na hrvaškem otoku Šipan, pozimi v Parizu, pojasnjuje Zgonikova, ki med drugim opozarja tudi na "globinskost in globalnost" slikarjevega intelektualnega oblikovanja, ki se odražata v umetniški praksi.

Likovni kritik Zoran Kržišnik je ločil dve konstanti Ciuhovega ustvarjanja: kontemplacijo in eksperiment. Njegova želja prodreti z razmišljanjem v bistvo stvari in nagon zadreti v nekaj novega, še nepreizkušenega prinašata "slast in muko, izhajajočo iz zmeraj spet obnavljajoče se zavesti omejenosti človeških možnosti. Toda človeka, umetnika Ciuhovega kova, navaja prav ta zavest k novim in novim poskusom, k napadanju poligona likovne ustvarjalnosti z najrazličnejših strani", je zapisal Kržišnik. Dodal je, da je rezultat tega izjemno bogastvo likovnih sporočil, ki zastavljajo tako rekoč vsa vprašanja in pokrivajo vse bivanjske razsežnosti sodobnega človeka.

Uvodna nagovora za katalog sta med drugim prispevala predsednik republike Danilo Türk, ki je pokrovitelj razstave, ter minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Razstava bo odprta do 23. septembra.

Jože Ciuha se je rodil leta 1924 v Trbovljah. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Imel je več kot 400 samostojnih in 300 skupinskih razstav. Za svoje umetniško delo je prejel več priznanj, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Jakopičevo nagrado, francoski naziv vitez lepih umetnosti in literature ter avstrijski častni križ znanosti in umetnosti. Je član Ruske akademije umetnosti.

Ne spreglejte