Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
10.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2013, 10.55

8 let, 5 mesecev

Video: Projekt o vplivih tehnologije na naša telesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Metabody je projekt, ki združuje umetnost, tehnologijo, znanost, filozofijo in aktivizem.

Kulturni program Evropske unije je s podporo projekta Metabody v obsegu skoraj dveh milijonov evrov, ki ga vodi španski umetnik in filozof Jaime de Val, izkazal zavedanje o pomenu interdisicplinarnega sodelovanja na področju umetnosti, humanistike, tehnologije, znanosti in družbene angažiranosti. To je lep dosežek za tovrstna povezovanja in področje, ki med drugimi premišljuje o pogojih in okoliščinah sodobnega bivanja.

Projekt predstavlja sodelovanje med 11 partnerskimi organizacijami, 19 pridruženimi partnerji v 14 državah po Evropi in Ameriki. Metabody predvsem podpira mobilnost umetnikov in izmenjavo med različnimi kulturnimi delavci po svetu. Središče ni usmerjeno v potujoče razstave, temveč predvsem v povezovanje in sodelovanje onkraj disciplinarnih in državnih meja, kar pa se bo lahko nadaljevalo tudi po koncu projekta.

Pobudnik, konceptualni in organizatorski vodja Metabodyja Del Val je, kot navaja The Newspaper, izjavil, da projekt predstavlja zbliževanje umetnosti, tehnološke znanosti, filozofije in aktivizma brez primere. Ukvarjajo se z analiziranjem razmerja med človeškim gibanjem in telesom kot krajem univerzalnih človeških emocij, soočenih s tehnologijo kot eno najbolj osnovnih potez in težav današnjega časa. Kot še pravi Del Val: "Primer Snowden kaže, da vprašanje ni v naši pravici do zasebnosti, temveč v tem, kako korporacije uporabljajo vse mogoče podatke, našim poželenjem dajejo obliko in kapitalizirajo prav vse, kar počnemo."

Mobilni interaktivni laboratorij Metabody je petletni projekt, ki v svoj program vključuje konference, delavnice in raziskave s ciljem zasnove interaktivnega laboratorija, ki bo pripomogel k razumevanju vplivov tehnologije na naša telesa.

Mobilna arhitekturna raziskovalna enota bo potovala v devet držav. Zasnovala jo bo nizozemska univerzitetna znanstvena skupina Hyperbody, ki se ukvarja z interaktivno in digitalno arhitekturo. Pri nastajanju mobilne enote bodo sodelovali tudi čilski in španski arhitekturni studii.

Prva konferenca v nizu z naslovom Metahuman/metaformance Studies: 3,000 Years of Posthuman History v madridskem Medialabu Prado že poteka in bo trajala do konca meseca. Predavanja v živo prenašajo prek spletne strani projekta metabody.eu. Konference pa bodo organizirali na vsake štiri mesece prihodnjih pet let.

Ne spreglejte