SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika švicarska muzeja praznujeta sto let

2

termometer

Dva velika švicarska muzeja bosta v letu 2010 praznovala 100. obletnico obstoja. To sta "Kunsthaus" v Zürichu ter Umetniški in zgodovinski muzej (Musee d'art et d'histoire) v Ženevi.

Oba muzeja se bosta skozi vse leto s privlačnim programom trudila privabiti čim več obiskovalcev.

V Zürichu so si že ob koncu 18. stoletja prizadevali ustanoviti muzej. Na poti do muzeja sta imela pomembno vlogo Züriško umetniško društvo (Kunstverein), ustanovljeno leta 1853, in Hiša umetnosti (Künstlerhaus), ki je delovala od leta 1895. Leta 1896 sta se društvi združili v Züriško umetniško družbo (Kunstgesellschaft), 14 let pozneje, 17. aprila leta 1910, pa so že odprli razstavišče "Kunsthaus" po načrtu arhitekta Karla Moserja.

Obiskovalce čaka vrhunski program v jubilejnem letu

Direktor razstavišča Christoph Becker na spletni strani muzeja obljublja vrhunski program v jubilejnem letu. "Častni gosti" bodo med drugim Van Gogh, Cezanne in Monet, predstavili bodo tudi celotno zbirko Bührle z več kot 150 umetninami, predvsem iz obdobja impresionizma.

Stoletnico bo s široko zastavljenimi dogodki proslavil tudi "Musee d'art et d'histoire". Uradni uvod v jubilejno leto bo v muzeju na ulici Charles-Galland 17. februarja, ko bodo odprli razstavo o zgodovinskem razvoju muzeja. Pri obeleževanju obletnice bodo sicer sodelovali znani ženevski likovni umetniki, gledališčniki, glasbeniki, pa tudi sorodni muzeji in knjižnice. Temeljna razstava bo od 17. januarja dalje obogatena s "100 srečanji" in več publikacijami. Muzej bo ob svoji stoletnici izdal spominsko medaljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin