Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2009,
12.13

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 4. 2009, 12.13

8 let, 4 mesece

V Novi Gorici na ogled pasteli Patrizie Devide

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V paviljonu Hitovega poslovnega centra v Novi Gorici bodo v četrtek, 16. aprila, ob 20. uri odprli razstavo slikarke Patrizie Devide iz Tržiča v Italiji.

Avtorica se je sprva usmerila k abstraktni umetnosti s pastelnim in oljnim slikanjem, a se pozneje osredotočila na monokromno obravnavanje barve, saj prav barvi prisoja močan izrazni naboj. Devidejevo ustvarjanje bo predstavila kritičarka Nelida Nemec "Iskanja v sporočilnosti govorice barve, ki je najpogosteje modra, pa tudi rdeča, so pravzaprav iskanja lastne življenjske poti, ki ji postavlja mnogo vprašanj in odgovorov, mnogo bolečin, pa tudi sreče, ki jo vselej najde, ko v sebi in na slikarski podlagi naredi rez: s preteklostjo, z bolečino, s strahom, pa tudi pretiranim veseljem. Njena dela so nabita z različnimi vsebinami tudi tedaj, ko se odloči, da spregovori samo v modri in rdeči," je o razstavi zapisala kritičarka Nelida Nemec. Ta bo, kot so sporočili iz Hita, Devidejevo in njeno ustvarjanje predstavila na četrtkovem odprtju.

Velik vpliv na Devidejevo je imel Avgust Černigoj

Na ustvarjanje in umetniško rast Devidejeve, ki se na Goriškem predstavlja s pasteli, je po besedah Nemčeve odločujoče vplivalo šolanje pri tržaškem umetniku Avgustu Černigoju že sredi sedemdesetih prejšnjega stoletja. Takrat je avtorica svoja likovna in estetska iskanja lahko sintetizirala na način, ki ga je definiral zgodovinski konstruktivizem iz začetka dvajsetih let prejšnjega stoletja.

Devidejeva, ki se je rodila leta 1955, je na tržaški univerzi sprva diplomirala iz sodobne književnosti, leta 1982 pa še na likovni akademiji v Ljubljani. Za študij likovne umetnosti se je odločila sredi sedemdesetih tudi na podlagi srečanja s Černigojem in pouka grafike, slikarstva in zgodovine umetnosti v umetnikovem tržaškem ateljeju.

Začela je z abstraktno umetnostjo

Sprva se je usmerila k abstraktni umetnosti s pastelnim in oljnim slikanjem, a se je pozneje osredotočila na monokromno obravnavanje barve, saj prav barvi prisoja močan izrazni naboj. Leta 1995 je začela tudi z oblikovanjem predmetov uporabne umetnosti in instalacij v prostoru. Z njimi izraža čisto subjektivnost, bodisi z umeščanjem njej ljubih predmetov v prostor bodisi s sestavljanjem lahkih plastičnih elementov, ki vzpostavijo odnos med njeno naravo in naravo preoblikovanega prostora, je še zapisala Nemčeva.

Ne spreglejte