Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 10.00

8 let

V Novi Gorici Divji v srcu z vztrajanjem pri kipu in sliki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V mesecu aprilu bo Mestna galerija Nova Gorica prvič gostila skupinsko razstavo Divji v srcu, ki so jo pripravili umetniki srednje generacije Aleksij Kobal, Jurij Kalan in Silvester Plotajs Sicoe.

Pri tokratni razstavi, ki jo bodo odprli drevi ob 20. uri, se bo slikarjem pridružil tudi kipar Mirko Bratuša.

Kobal, Kalan in Sicoe se poznajo že iz srednješolskih let, istočasno so študirali na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med seboj prijateljujejo in vsi razen Kalana so že sodelovali z novogoriško Mestno galerijo.

Umetniki pravijo, da je do ideje za razstavni projekt Divji v srcu leta 1998 prišlo bolj ali manj po naključju. Projekt je vzniknil kot reakcija na nestrinjanje z razstavno politiko vodilnih državnih galerij in kot odgovor na favoriziranje zgolj ozkega spektra sodobnih umetniških praks, ki so klasično pojmovan medij slike in medij kipa odrivale na margino ter ju prepuščale zanesljivemu razkroju.

Da je leta 2008, ko so Divji v srcu nastopili tretjič, vprašanje slike, ki poskuša preživeti v konfrontaciji z drugimi mediji, postalo nepomembno, dokazuje dejstvo, da se je Kalanu, Kobalu in Sicoeu pridružil kipar Mirko Bratuša. Kakor ostali, tudi Bratuša stoji na meji svetov, se spopada z idejo figuralike v sodobnosti in jo oživlja ter pomlajuje z uporabo raznolikih materialov, vsebinskih in formalnih pristopov.

Mirko Bratuša, Jurij Kalan, Aleksij Kobal in Silvester Plotajs Sicoe od tedaj skupaj nastopajo kot Divji v srcu. Sami se ne zavezujejo nobenemu idejnemu konceptu, skupni umetniški praksi ali pogledu na umetniško delo. Druži jih le svobodno izražanje in raziskovanje umetniškega polja, zato tudi postavitev razstave ni vnaprej konceptualno začrtana, pač pa gre vselej za spontano medsebojno iskanje dialoga. Odrekajo se "zunanjemu" kuratorju, ki oblikuje koncept in vanj šele posledično umesti umetniška dela, zaradi česar je branje umetniškega dela močno določeno s kontekstom, v katerem se umetnina znajde.

"Vsi štirje avtorji trmasto vztrajajo pri sliki in kipu. Na razstavi je gledalec soočen s konkretnimi, z otipljivimi deli. V ateljejih štirih uveljavljenih umetnikov nenehno nastaja kaj novega in čeprav so od zadnje predstavitve Divjih v srcu pretekli le trije meseci, so na ogled najnovejša dela, nekatera javnosti predstavljena prvič. V Mestni galeriji Nova Gorica je na ogled mozaik štirih prepoznavnih avtorskih poetik, ki ostajajo zveste klasični tradiciji stvarnega ter so obenem sveže in aktualne pri obravnavi posameznih problematik in motivik. Konfrontacija različnosti jih bogati in obenem utrjuje lastne avtorske pozicije," je v razstavnem katalogu zapisala Sandra Belšak.

Ne spreglejte