Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
12.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 12.34

6 let, 7 mesecev

V Münchnu razstava o faraonu Tutankamonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odkritje Tutankamonove grobnice pred 87 leti je do tedaj neznanega faraona spremenilo v "superzvezdnika".

Legenda, ki se spleta okrog njegove skrivnostne prezgodnje smrti, umrl je pri 19 letih, ter izjemne zapuščine, buri duhove še danes. Z njo se bo mogoče podrobneje seznaniti na razstavi, ki jo bodo te dni odprli v Münchnu. Razstava z naslovom Tutankamon - njegova grobnica in zakladi, ki bo na ogled na 4000 kvadratnih metrih v Olimpijskem parku, bo skušala obiskovalcem kar najbolj nazorno predstaviti, kaj je leta 1922 ob odkritju Tutankamonove grobnice zagledal angleški egiptolog in raziskovalec Howard Carter.

Harry Burton: Carterjevo oko in spomin Vseh deset let, kolikor so potrebovali, da so zaklade iz Tutankamonove grobnice prepeljali v muzej, je celoten potek dela dokumentiral fotograf Harry Burton. Bil je "Carterjevo oko in spomin". Rezultat njegovega dela je 2800 negativov na steklo večjega formata, na katerih so dokumentirane vse najdbe, njihovo mesto v grobnici ter celoten proces izkopavanja, je zapisano na spletni strani www.tut-ausstellung.com.

V maketo grobnice bodo umeščeni Tutankamonovi zakladi V Münchnu bo postavljena maketa grobnice, v katero bodo umeščeni Tutankamonovi zakladi, teh bo več kot 1000. Preko multimedije se bodo obiskovalci lahko podrobneje seznanili z zgodovino in tradicijami starodavnega Egipta.

Razstava bo na ogled od 9. aprila do 30. avgusta. Pred tem je že bila na ogled v Zürichu in Brnu, bo do konca leta 2010 pa bo obiskala še Barcelono, Budimpešto in Varšavo.

Tutankamon: vladar 18. dinastije Tutankamon je kot vladar 18. dinastije vladal od okoli 1333 do 1323 pr.n.št., vendar so oblast večinoma imeli v rokah njegovi svetovalci, predvsem Ai in Horemheb, ki so spet uveljavili tradicionalno religijo boga Amona. Prestolnico je imel v Memfisu, obnovil je očetovo palačo v Tebah.

Bil je manj pomemben vladar in njegova slava je danes vezana predvsem na njegovo grobnico, ki jo je v Dolini kraljev skoraj nedotaknjeno odkril Carter. V njej je bilo veliko dragocenih predmetov, posod, orožja, oblek, nakita in drugih okraskov, njegovo mumijo pa je krasila zlata maska.

Ne spreglejte