Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 13.19

8 let

V Mariboru na ogled skulpture Vojka Štuheca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V mariborskem razstavišču Rotovž bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo kiparja Vojka Štuheca z naslovom Skulpture 2006-2007.

Avtor se bo predstavil z okoli 20 skulpturami v zanj značilnem intimnem formatu. Gre za njegov najnovejši cikel z abstraktno motiviko - naslovi vseh del so Kompozicija, kar je precejšen odmik od njegovega predhodnega opusa, kjer je imela predmetna asociativnost vodilno vlogo, so sporočili iz Umetnostne galerije Maribor.

Po besedah kustosinje razstave Andreje Borin Štuhečevo kiparstvo porajajo najrazličnejši notranji in zunanji vzgibi, ki izhajajo iz različnih okolij in vzpodbud. Raznolikost dosedanjih ciklov kaže na to, da so ti vzgibi včasih bližje umetnikovemu čutno intuitivnemu, drugič pa razumskemu polu njegove osebnosti. Ob tem igra posebno vlogo še umetnikovo nagnjenje do preizkušanja najrazličnejših materialov. Odločitev za določen material sodeluje pri avtorjevi usmeritvi k določenemu likovnemu izrazu.

Tako je siporeks botroval izrazito liričnim kompozicijam s figuralno ali organsko tematiko (cikel Figur, Ležečih in Fitolitov), kovina pa je bila večinoma uporabljena kot eksaktno oster dvodimenzionalni nosilec za mehkejše lesene elemente (Odin saga), pojasnjuje Borinova. Zadnji cikel, ki ga je umetnik letos poleti že predstavil na razstavi v Ljubljani, se zdi s tega vidika razumsko pogojen. V izbiri materiala prevladujeta marmor in kovina.

Stik med dvema različnima materialoma

Razmerje med njima je v prvi fazi plod razmisleka in načrtovanja, šele v naslednji fazi nastopi interaktivnost. Marmor (ali granit) je v vlogi nosilca, lahko tudi podstavka, kovina, ali bolje rečeno kovinski deli različnih oblik, pa imajo vlogo dodanih ali dopolnjujočih, tudi rezervnih delov. Z jezikom matematike je mogoče reči, da je marmor konstanta, kovinski deli pa so spremenljivke, še dodaja Borinova.

V ciklu skulptur Štuhec torej izpostavlja stik med dvema različnima materialoma, njuno medsebojno (so)vplivanje in likovno estetske učinke, ki ob tem nastajajo. Razstava bo v mariborskem razstavišču Rotovž na ogled do 29. decembra.

Štuhec, rojen 30. maja 1946 v Mali Nedelji, je leta 1972 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov Maribor. Sodeloval je na več kot 30 samostojnih in 70 skupinskih razstavah doma in v tujini. Ustvaril je več javnih spomenikov in scenskih del za gledališke predstave. Ukvarja se tudi z oblikovanjem in fotografijo.

Ne spreglejte