Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
8.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 8.39

8 let

"Une semaine de bonte" Maxa Ernsta na ogled po 72 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V dunajski Albertini bo prvič po 72 letih razstavljena ena poglavitnih mojstrovin nadrealizma.

V dunajski Albertini bo prvič po 72 letih razstavljena ena poglavitnih mojstrovin nadrealizma: 184 kolažev, ki jih je surrealist Max Ernst ustvaril leta 1933 in leto kasneje objavil kot nadrealni roman v slikah "Une semaine de bonte" (En teden dobrote), je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Posamezne kolaže so predstavili zgolj leta 1936 v Madridu Posamezne kolaže, ki jih je Ernst med komaj tri tedne dolgim dopustom v Italiji sestavil v absurdno fantazijsko likovno pripoved, so predstavili zgolj leta 1936 v Madridu. Odtlej so bili kolaži spravljeni v Parizu.

Pri ustvarjanju skrajno krvavih in absurdnih prizorov za svoj kolažni roman s pomenljivim nemškim naslovom "Die weisse Woche. Ein Bilderbuch von Güte, Liebe und Menschlichkeit" (Beli teden. Slikanica o dobroti, ljubezni in človeškosti) je Ernst posegel po trivialnih knjižnih izdajah s konca 19. stoletja, ki so bile ilustrirane večinoma z banalnimi lesorezi.

"Max Ernst je te izdaje kupoval na kilo," je v torek pojasnil Werner Spiess, poznavalec Ernsta in kurator razstave v Albertini. Te knjige, primerljive z današnjimi revijami, so se ponavadi ukvarjale z ljubosumjem, umori in uboji.

Ernst je posamezne elemente sestavil tako skrbno, da v tiskani izdaji iz leta 1934 v obliki kolažev praktično niso bili več prepoznavni. To, da je želel, da bi bil naslov njegove likovne pripovedi razumljen v sarkastičnem smislu, je pri listanju izdaje več kot očitno. "Knjigo sem naredil, ker sem čutil, da je v Evropi začelo zaudarjati," je pojasnil pozneje.

Po razstavi na Dunaju bodo kolaže najprej predstavili v Brühlu, nato pa v hamburškem razstavišču Kunsthalle.

Ne spreglejte