Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2012,
21.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2012, 21.39

7 let, 12 mesecev

Trubarjeva pravljična tržnica popeljala v čudežne svetove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na predvečer sv. Miklavža je Trubarjeva cesta v Ljubljani zavrtela radoživ pravljični vrtiljak in se za eno popoldne, ki je zlezlo v zgodnji večer, prelevila v Trubarjevo pravljično tržnico.

Ne zelena, ampak snežena in pravljična Trubarjeva Trubarjeva cesta 5. decembra ni bila zelena, ampak snežena, za nameček pa še pravljična! Da so jo vse od Prešernovega trga do Resljeve ceste in še dlje preplavile pravljice, je zasluga kulturnega društva prostoRož in knjigarne založbe Sanje Hiša sanjajočih knjig, pravljični karavani z izbrano šesterico prekaljenih pravljičark na čelu pa se je pridružila še vrsta lokalov vzdolž Trubarjeve, ki se s skupnimi močmi trudijo ulici vdihniti še več življenja.

Pravljični vrtiljak Ko se je popoldne že potapljalo v mrak, sta v Hiši sanjajočih knjig svojo pravljično malho odprli Tjaša Koprivec in Ljoba Jenče, zatem je zvonček zazvonil pred frizerskim salonom Metoda Podkrajšek, kjer je majhno in veliko poslušalstvo napenjalo ušesa ob pripovedovanju Ane Duša. Prodajalno Papiga, pred katero je meh harmonike vabljivo raztegoval Matija Solce, je s kulinarično pravljico napolnila Lidija Sušnik, Modrijanova knjigarna pa je v svojem nedrju gostila Eko Vogelnik. Trubarjev pravljični vrtiljak je v antikvariatu Carniola Antiqua znova zavrtela Lidija Sušnik in štafeto predala Ani Duša v trgovini Xetra. V Hiši eksperimentov je pod pripovedovalsko taktirko Alenke Kocjan zaživela znanstvena pravljica Boža Kosa, ko so si zajčki cik cak že očedili zobke in smuknili v posteljo, pa je pravljični častni krog v Hiši sanjajočih knjig odtekla Tjaša Koprivec.

V čudežnih svetovih, kjer je vse mogoče Ko so raznolike pravljice božale ušesa žive pravljične pripovedi željnih, iskram v otroških očeh kar ni bilo videti konca. Na krilih domišljije je poletela tudi njihova zvedavost, ki je zabavala tako pripovedovalke kot starše.

Pripovedovalsko brskanje po zakladnici ljudskega izročila in prgišče avtorskih pravljic je mlado poslušalstvo – pa tudi tisto, ki mu po pravljici še ni treba zaspati – popeljalo v čudežne svetove, kjer je vse mogoče. Celo kakšno glasbeno ali lutkovno presenečenje! Pa tudi drobno darilce izbranih prodajaln na Trubarjevi.

Ne spreglejte