Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2010,
22.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 30. 11. 2010, 22.24

8 let

Tretji december - priložnost za brezplačni vpis v knjižnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsako leto 3. decembra, na tako imenovan Veseli dan kulture, slovenske kulturne institucije na široko odprejo svoja vrata in obiskovalce privabljajo tudi brez zaračunavanja vstopnine.

Manj znano pa je, da 3. decembra, na obletnico rojstva Franceta Prešerna, tudi mnoge slovenske knjižnice svojim uporabnikom dobrohotno pogledajo skozi prste. To pomeni, da vam ob prvem vpisu v določeno knjižnico ne zaračunajo članarine, še več, oprostijo vas celo plačila opomina in zamudnine. A žal to ni pravilo, ki bi veljalo v vseh slovenskih knjižnicah.

Ko smo za odgovori poizvedovali po različnih koncih Slovenije, smo naleteli na različne odgovore.

NUK: Amnestijo izkoristijo predvsem tisti, ki prejmejo prvi opomin Tako so nam v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani povedali, da je pri njih že tradicija, da svojim uporabnikom 3. decembra omogočajo vračilo knjig brez zamudnine oziroma stroškov opomina. "Izkušnje in spremljanje podatkov kažejo, da tako imenovano amnestijo izkoristijo predvsem tisti uporabniki, ki prejmejo prvi opomin. Takšnih pa je v poprečju 20," je povedala mag. Majda Kotnik-Verčko, vodja enote za delo z uporabniki in upravljanje knjižnične zbirke v NUK-u. V NUK-u je 75 odstotkov članov študentov, večina z Univerze v Ljubljani, ki imajo brezplačno vpisnino že samo po sebi zagotovljeno.

V Tržiču bodo prvovpisnikom podarili enoletno članarino V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču bodo 3. decembra podarili enoletno članarino tistim uporabnikom, ki se bodo v knjižnico vpisali prvič, medtem ko opomina in zamudnine ne bodo odpisali. Kot je za SiOL povedala direktorica knjižnice Marija Maršič, bo na ta dan v okviru akcije Podarimo knjigo knjižnica podarjala knjige, ki jih ima v zadostnem številu in jih je pridobila iz darov založb in posameznikov.

V ljubljanski Mestni knjižnici ob Dnevu odprtih vrat vrsta prireditev V Mestni knjižnici Ljubljana bodo na dan odprtih vrat kulture pripravili vrsto zanimivih prireditev, vendar pa brezplačnega vpisa ne bodo omogočili. Kot je povedala Vesna Trobec, predstavnica za odnose z javnostmi Mestne knjižnice Ljubljana, se bralci v MKL brez plačila članarine lahko včlanijo na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, ko imajo kljub prazničnemu dnevu odprto vsaj eno od njihovih enot. "Odzivi na brezplačen vpis v knjižnico so zelo veliki. Na kulturni praznik (v enem dnevu), se je v knjižnico vpisalo kar 148 novih članov," je z akcijo zadovoljna Vesna Trobec. "Leta 2011 bosta svoje bralce vabili Knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica. Prav tako nudimo brezplačne vpise na različnih sejmih, npr. na Študentski areni, ki so namenjeni različnim ciljnim skupinam," dodaja Trobčeva. V MKL so bolj ostri do zamudnikov, saj jim tudi na kulturni praznik stroškov zamudnine ne odpisujejo.

V Mariborski knjižnjici skozi vse leto brez članarine Najbolje pa za nove uporabnike knjižničnega gradiva skrbijo v Mariborski knjižnici, kjer že vrsto let skozi vse leto omogočajo vpis brez članarine, saj, kot pravijo, želijo kar najbolje uresničevati Unescovo načelo o čim večjem številu obiskovalcev knjižnice. Odšteli boste le 2,10 evra za izdelavo izkaznice, zamudnino pa boste tudi na dan morali poravnati.

So pa tudi knjižnice, kjer ne nudijo ne brezplačnega vpisa in ne oprostijo zamudnin. Med njimi sta tudi knjižnica v Velenju, kjer se po besedah direktorja Vlada Vrbiča za tovrstne akcije ne odločajo in Osrednja knjižnice Srečka Vilharja v Kopru.

Ne spreglejte