Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 10. 2010,
10.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 6. 10. 2010, 10.49

8 let, 5 mesecev

Slovenska pisateljska delegacija osvojila Kitajsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sedemčlanska pisateljsko-založniška delegacija je v drugi polovici septembra, po 20. letih slovenske samostojnosti, vzpostavljala uradne stike s kitajskim pisateljskim društvom.

Sedemčlansko ekipo so sestavljali ustvarjalka Lila Prap, pesnik in igralec Andrej Rozman Roza, književnica Cvetka Bevc, direktor in urednica založbe MIŠ, Janez Miš in Irena Miš Svoljšak, redni profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani dr. Igor Saksida in mladinska pisateljica in predsednica sekcije za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev, Janja Vidmar.

Sama literarna turneja se je odvijala v dveh sklopih: prvi je potekal na ravni možnosti vzpostavljanja stalne izmenjave med obema pisateljskima društvoma, drugi pa je bil namenjen predstavitvi slovenske mladinske književnosti na sejmu EXPO in šanghajski univerzi.

Pester slovenski dan na EXPO Slovenski paviljon na EXPO je bil 26. septembra posvečen japonskim risankam Lile Prap in kratkima filmoma Janje Vidmar. Na odru so se izmenjali avtorji Lila Prap, Andrej Rozman Roza in Janja Vidmar, zvečer pa na srečanju s slovenskimi družinami nastopili še enkrat in obdarovali otroke s slovenskimi knjigami ter ostržki bralne značke.

Naslednji dan so opravili še predavanje za približno sto študentov kitajščine in ekonomije. Irena Miš Svoljšak je postregla z informacijami o slovenskem knjižnem trgu, Lila Prap in Andrej Rozman Roza sta predstavila svoje delo, Janja Vidmar pa je zaključila s predavanjem o razlikah med mladinsko literaturo in tako imenovano literaturo za mlade odrasle.

Po besedah Janje Vidmar je pisateljska delegacija utrla pot vsem nadaljnjim odpravam. "To je vsekakor velik dosežek za slovensko mladinsko literaturo. Prepričani smo, da bo sodelovanje v prihodnjih letih obrodilo odlične sadove," je z doseženim zadovoljna Vidmarjeva.

Ne spreglejte