Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2022,
16.47

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

12

Natisni članek

Spotify Joe Rogan Neil Young

Četrtek, 27. 1. 2022, 16.47

2 leti, 2 meseca

Slavni glasbenik proti voditelju, ki "širi dezinformacije o cepivih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

12

Neil Young Joe Rogan | "Ali on ali jaz," je Neil Young (levo) platformi Spotify sporočil glede Joeja Rogana (desno). | Foto Guliverimage

"Ali on ali jaz," je Neil Young (levo) platformi Spotify sporočil glede Joeja Rogana (desno).

Foto: Guliverimage

Zahteval je umik vse svoje glasbe s platforme Spotify, ki po njegovem mnenju podpira širjenje lažnih informacij o cepivih proti covid-19.

Na platformi za pretočno glasbo Spotify so ugodili zahtevi legendarnega kantavtorja Neila Younga, njegova glasba uporabnikom Spotifya ni več dostopna. To se je zgodilo po tem, ko jih je 76-letni glasbenik obtožil, da podpirajo širjenje lažnih novic in zavajajo glede cepljenja proti covid-19.

Pri tem je ciljal predvsem na voditelja priljubljenega podcasta Joeja Rogana, znanega po svojih odklonilnih stališčih do cepljenja proti covid-19, ki jih pogosto podpira z zavajajočimi, če ne kar neresničnimi argumenti.

"Večina ljudi, ki posluša te zavajajoče in neresnične informacije, je mladih in jih ni težko speljati na napačno pot," je Young zapisal v javnem pismu, naslovljenem na Spotify. "Ti mladi ljudje so prepričani, da jim Spotify nikoli ne bi ponujal odvratno lažnih informacij. Žal se motijo."

Čeprav mu prinese precej denarja, Neil Young svoje glasbe noče več na Spotifyu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Čeprav mu prinese precej denarja, Neil Young svoje glasbe noče več na Spotifyu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poudaril je, da svoje glasbe ne želi več na platformi, ki omogoča širjenje lažnih informacij, zato je zahteval, da jo Spotify umakne, kar so tudi storili.

Ob tem je zapisal, da se dobro zaveda, da Spotify predstavlja kar 60 odstotkov zaslužka, ki ga njegova glasba prinese s pretočnih platform, a so mu v založbi stali ob strani in podprli njegovo zahtevo za umik s Spotifya.

Proti Roganu tudi več sto strokovnjakov

Young ni prvi, ki so ga Roganove izjave močno zmotile. Pred kratkim je kar 270 znanstvenikov in zdravnikov podpisalo javno pismo, v katerem so Rogana obtožili širjenja laži in Spotify pozvali, da ukrepa.

Spotify, podjetje s sedežem na Švedskem, je glede tega sporočilo le, da se trudijo iskati ravnovesje med "varnostjo poslušalcev in svobodo ustvarjalcev" ter da s platforme redno umikajo vsebine, ki niso v skladu z njihovimi pravili.

Preberite še:

Spotify
Novice Veliki Spotify naposled v Sloveniji: kaj je in koliko stane?
Ne spreglejte