Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
19.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2014, 19.18

8 let, 5 mesecev

Scarlet Johansson je zmagala na sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Scarlet Johansson je dobila tožbo proti francoskemu pisatelju Gregoirju Delacourtu. Tožila ga je, ker se je v njegovi knjigi prepoznala v promiskuitetnem liku. Sodišče je igralki pritrdilo.

Igralka Scarlett Johansson je francoskega pisatelja Gregoirja Delacourta tožila zaradi lika v njegovi knjigi z naslovom La Premiere Chose qu'On Regarde, kar bi v prevodu pomenilo Kar najprej pogledamo. Zvezdnico je v romanu zmotila skrivnostna svetlolasa ženska. Ta naj bi bila njena dvojnica, sporno pa se je Scarlett Johansson zdelo, da je liku, v katerem se je igralka prepoznala, pisatelj v romanu pripisal ljubezenske afere z drugimi slavnimi.

To je igralka doživela kot zlorabo osebnih pravic, zato se je podala na francosko sodišče.

Pisatelj je ob tožbi izjavil, da lik, ki spominja na Scarlett Johansson, pomeni slavljenje njene lepote. Za tuje medije je izjavil, da je bilo vse zamišljeno kot največji poklon, saj je igralka simbol arhetipske lepote našega časa. "Zelo zemeljsko in krhko," je še dejal Gregoire Delacourt.

"Izvrstna igralka je. Upal sem, da mi bo zaradi knjige poslala rože, saj je moja knjiga na nek način izpoved ljubezni," je še dejal avtor. "Če bi vedel, da bo uporabila topove, bi za navdih izbral kakšno drugo igralko."

Scarlett Johansson kot seksualni objekt Odvetnik Johanssonove je na sodišču tožbo utemeljeval z besedami, da je v knjigi prikazana kot seksualni objekt in da se opisane ljubezenske afere v resnici niso nikoli resnično zgodile.

Igralka, ki bo zaradi literarnega zapisa prejela odškodnino, je zahtevala tudi sodno prepoved prevajanja knjige, a so to zahtevo na sodišču zavrnili.

Ne spreglejte