Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 8.34

8 let

Prosto po Tolstoju - Katja Riemann kot Ana Karenina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Priljubljena nemška filmska in gledališka igralka Katja Riemann je doživela velik aplavz v vlogi Ane Karenine na sredini premieri v berlinskem gledališču Theater am Kurfürstendamm.

Predstava je zelo ohlapna priredba slavnega romana ruskega pisatelja Leva Tolstoja. Liki iz romana so v režiji Anime Gusner ohranili komajda le še imena.

Režiserka 44-letne Riemannove ni pustila igrati obupane, strastno ljubeče in predvsem trpeče Ane, kakršno opisuje Tolstojev roman. V tej moderni različici je naslovna junakinja neobrzdana in po spolni osvoboditvi vpijoča ženska. Iz ljubezenske je nastala seksualna zgodba - prepletena s stremljenjem po emancipaciji in z izjemno velikim občutkom krivde. Ana ni več zadržana, senzibilna oseba, temveč lik, iztrgan iz surovega življenja.

Stol kot odprt prostor

Stol je edini rekvizit na sceni, ki si jo je Johannes Zacher zamislil kot odprt prostor. Premakljive površine iz prozornega in motnega stekla dajejo gibanju oseb, skladno z njihovim čustvovanjem, enkrat jasno obliko, drugič le medel obris. Nekoliko bledo odigran Vronski je bil Sebastien Jacobi. Vronski, nasprotno z izvirnikom, tu ni častnik, temveč igralec, ki ga je bilo moč videti že v "Jamesu Bondu", zdaj pa snema z Gerardom Depardieujem. Ostaja nejasno, zakaj se Ana zaljubi prav vanj. Riemannova je obsedenost kljub temu izrazila s precejšno mero energije.

Aleksej Karenin politik z iskrenimi čustvi Peter Rene Lüdicke v vlogi Aninega moža Alekseja Karenina je v novi interpretaciji politik z iskrenimi čustvi. Heinrich Schafmeister je Anin brat Oblonski, ki je prav tako prevaral ženo Dolly (Birgit Schneider) in ima z njo velike težave. Gusnerjeva je sicer dramske osebe vse preveč spremenila v blede karikature veličastnih Tolstojevih likov.

Po turneji po nemških mestih in mestecih je "Ana Karenina" zdaj prvič pristala na velikem odru. Z režiserko Animo Gusner je Riemannova sodelovala že pri drami Prizori iz zakonskega življenja po Ingmarju Bergmanu. Naslednji skupni projekt bodo Tri sestre Čehova. V glavnih vlogah bodo nastopile Katja Riemann, Jasmin Tabatabai in Nicolette Krebitz, premiera je načrtovana za 1. junij v isti hiši, to je Theater am Kurfürstendamm.

Ne spreglejte