Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francois Hollande

Četrtek, 4. 9. 2014, 10.22

8 let

Prevarana Hollandova partnerica je udarila z vsemi topovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Hladen in ciničen prevarant, ki brez sramu laže." "Hinavec, ki ne mara revežev." Nekdanja partnerica francoskega predsednika je izdala knjigo, ki bi lahko dokončno zrušila njegov ugled.

Pravijo, da ni hujšega kot jeza prevarane in zapuščene ženske. To je zdaj na svoji koži izkusil tudi francoski predsednik Francois Hollande. Izšla je namreč knjiga izpod peresa Valerie Trierweiler, Hollandove nekdanje partnerice, s katero se je razšel v začetku letošnjega leta, potem ko se je razvedelo, da jo vara z igralko Julie Gayet.

Sodeč po odlomkih iz knjige, ki so jih še pred njenim izidom objavili v tedniku Paris Match in ki jih povzemajo britanski mediji, se je Trierweilerjeva odločila razkriti prav vse umazane podrobnosti in dokončno zrušiti predsednikov ugled.

Poskus samomora z uspavalnimi tabletami V knjigi, ki jo je naslovila Hvala za ta trenutek, 49-letna novinarka med drugim piše o jutru, ko se je Hollandova prevara znašla na naslovnicah časopisov. "Stekla sem v kopalnico in zgrabila plastično vrečko z uspavalnimi tabletami. Francois mi je sledil in mi skušal vrečko iztrgati iz rok. Stekla sem nazaj v spalnico, spet je zgrabil vrečko, ki se je strgala. Tablete so se raztresle po postelji in tleh … nekaj mi jih je uspelo pobrati, pogoltnila sem jih, kolikor sem jih lahko. Hotela sem spati. Nisem hotela doživeti naslednjih ur, čutila sem nevihto, ki se bo zdaj zdaj razbesnela, in hotela pobegniti. Izgubila sem zavest."

"Rekel je, da me hoče nazaj" Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je po uradni razlagi počivala, potem pa je Hollande javno naznanil, da Valerie ni več del njegovega življenja. Zdaj pa Trierweilerjeva razkriva, da to ni bilo povsem res – trdi namreč, da ji je Hollande še mesece po razhodu pošiljal SMS-sporočila, tudi po 29 na dan. "Govoril mi je, da me potrebuje. Vsak večer me je vabil na večerjo. Rekel je, da me hoče nazaj za vsako ceno in da me bo znova osvojil, kot bi bila volitve," piše v knjigi.

Razmerje z Gayetovo je dolgo zanikal V enem od odlomkov, ki jih je objavil Paris Match (za to revijo je delala tudi Trierweilerjeva), piše, da ji je Hollande večkrat odločno zatrdil, da se ne videva z Gayetovo. Prve govorice o tem razmerju so se namreč pojavile že marca lani. "Rekla sem mu: prisezi na življenje mojega sina, da ni res, in o tem ne bova več razpravljala. Zaklel je in rekel, da gre za nesmisle." Tudi ko je afera končno prišla na dan, ji je sprva zatrjeval, da se je z Gayetovo videval le mesec dni, pozneje pa je ugotovila, da je razmerje trajalo že celotno leto.

Bolestno ljubosumje Trierweilerjeva je sicer podobno zgodbo doživela že prej, le da je bila takrat v vlogi "druge ženske". Hollande je namreč zaradi nje zapustil Segolene Royal, s katero ima štiri otroke. Trierweilerjeva, ki ima tudi sama tri otroke iz prejšnjega zakona, v knjigi piše, da je bila na Royalovo bolestno ljubosumna, še posebej odkar je postala ministrica za okolje v trenutni francoski vladi.

"Predsednik ne mara revežev" Del knjige, ki bi prav lahko zadal odločilni udarec Hollandu in njegovemu političnemu ugledu, pa je razkritje njegovega posmehljivega odnosa do revnih. Trierweilerjeva, ki sama izvira iz precej revne družine, med drugim piše o nekem družinskem kosilu, med katerim se je posmehoval njenim koreninam. "Predstavlja se kot človek, ki ne mara bogatašev. V resnici pa predsednik ne mara revežev. Ta moški, levičar, jim za zaprtimi vrati pravi 'brezzobi' in je zelo zadovoljen s to svojo malo šalo."

Knjiga, ki so jo v francoskih knjigarnah začeli prodajati danes, natisnili pa so jo v kar 200 tisoč izvodih, je nastajala v popolni tajnosti, celo Hollande naj bi zanjo izvedel šele v torek. Po poročanju časopisa Le Monde jo je Trierweilerjeva napisala v zadnjega pol leta, pri skrivanju njene vsebine pa je šla tako daleč, da svojega računalnika nikoli ni priključila na splet.

"Maščevanje blondinke" Tednik Le Point medtem piše, da je čas izida knjige katastrofalen za 60-letnega predsednika, ki se spopada z najnižjo podporo francoske javnosti do zdaj in skuša reformirati svojo javno podobo: "Ravno ko je Francois Hollande mislil, da lahko začne na novo, ga je doletelo 'maščevanje blondinke'."

Ne spreglejte