Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 13.25

8 let

Potter in ostale uspešnice v bogati beri MK za leto 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri Založbi Mladinska knjiga letos načrtujejo 10-odstotno rast prodaje.

K temu naj bi pripomogel tudi začetek delovanja spletne knjigarne, ki bo ponujala skoraj vse knjige, ki jih je moč kupiti na slovenskem trgu, je na današnji predstavitvi založniških načrtov za leto 2008 dejal direktor založbe Milan Matos.

Pri založbi so po besedah Matosa že veliko vložili v projekte rasti, obnove in razvoja podpornih funkcij s poudarkom na informatiki. Nove kupce bodo skušali pridobiti z uvedbo spletne knjigarne, ki bo začela delovati 11. februarja. Letos bodo nadaljevali širjenje knjigotrške mreže na Hrvaškem in v Srbiji, začeli postavljati temelje za poslovanje v Romuniji in Bolgariji, pripravljajo pa se tudi na vstop na italijansko tržišče. Nekonsolidirani prihodek od prodaje je lani znašal 165,2 milijona evrov, nekonsolidirani dobiček pa 5,8 milijona evrov.

Pridobili avtorske pravice za vseh sedem knjig o Potterju

Med vrhunci letošnjih knjižnih izdaj Založbe Mladinska Knjiga (MK) je zagotovo težko pričakovani prevod sedme in zadnje knjige Joanne K. Rowling o mlademu čarovniku Harryju Potterju z naslovom Svetinje smrti. Po zamisli urednika Boštjana Gorenca bo knjiga v prevodu Jakoba Kende v slovenskih knjigarnah na voljo 16. februarja, na prvi dan zimskih počitnic. Na novinarsko vprašanje so pri MK potrdili, da so pridobili avtorske pravice za vseh sedem knjig o Potterju s tem da bodo šesto knjigo prevedli na novo.

Uspehe enciklopedij nadaljuje knjiga Vesolje Uspehe velikih ilustriranih enciklopedij Živali (2005), Zemlja (2006) in Človek (2007) v letošnjem letu nadaljuje knjiga Vesolje, ki predstavlja sprehod skozi zgodovino vesoljskih raziskav in razkriva skrivnosti oddaljenih galaksij. Kot uspešnico pri založbi napovedujejo tudi prvo iz niza treh knjig o zgodovini časa, ki jih je znani fizik Stephen Hawking napisal skupaj s hčerjo Lucy, nosi pa naslov George in skrivnosti vesolja. Pri založbi bodo sicer letos zaključili še eno knjižno epopejo - izdali bodo šesto in sedmo knjigo Zgodb iz Narnije C. S. Lewisa pod naslovoma Srebrni stol in Zadnja bitka.

Jubilejni izdaji del Draga Jančarja in poezije Toneta Pavčka

Zbirko izvirnega leposlovja za odrasle bosta obogatili jubilejni izdaji del Draga Jančarja in poezije Toneta Pavčka, v zbirki Kondor pa bodo v knjigi Izbrana proza izšla doslej neobjavljena krajša besedila pesnika Srečka Kosovela. Ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja bo pri založbi izšel Trubarjev album avtorja Mihaela Glavana, urednik leposlovja Andrej Ilc pa je napovedal, da se bodo z novim dvojezičnim izborom poezije v slovenščini in angleščini poklonili najbolj znanemu slovenskemu poetu Francetu Prešernu.

Vodja uredništva priročnikov Andreja Peček je med letošnjimi novostmi izpostavila delo Izgubljena vrtnica turškega pisatelja Serdarja Özkana. Tomo Jeseničnik v knjigi Presežniki Slovenije z besedo in sliko razkriva lepote slovenskih krajev, za popotnike pa bodo prav prišle novosti v zbirki Turistika, ki bo bogatejša za vodnike po Provansi in Azurni obali, Dunaju, Londonu in Parizu.

Pri Novi liriki zbirke Rainerja Maria Rilkeja, Henrija Michauxa in Giorgia Bassanija

Pri Novi liriki bodo izšle zbirke Rainerja Maria Rilkeja, Henrija Michauxa in Giorgia Bassanija, med udarnimi naslovi pa bosta po Ilčevih besedah še knjigi avtorja pod sinonimom Kluun Pride ženska k zdravniku... in pripoved o neapeljski mafiji Roberta Saviana z naslovom Gomora.

Skupina Mladinska knjiga deluje v sedmih državah. Leta 2007 so izdali 1063 naslovov knjig in publikacij v šestih jezikih in nakladi štiri milijone izvodov. Prodali so 1,5 milijona knjig. Po besedah izvršnega direktorja založbe Bojana Kuharja je bila največja lanska prodajna uspešnica knjiga Tito brez maske, sledili so ji Dojenčkov album, monografija o Jožetu Plečniku in enciklopedija Človek.

Ne spreglejte