Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 9.36

8 let

Olesenela krajina Čadeževe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Bežigrajski galeriji 1 je trenutno na ogled delo naše uveljavljene kiparke Dragice Čadež. Kiparka se v galeriji predstavlja s tremi kiparskimi kompozicijami iz lesa.

Uveljavitev "objekta" Delo Dragice Čadež je v našem prostoru cenjeno že dlje časa. Avtorica je s svojim delom v našem kulturnem prostoru inovativno reševala likovne probleme od začetka študija in se po koncu tega uspešno vpela v umetnostni prostor. Velik korak je kiparka naredila s tem, ko je zavrnila modernistični težnji informela in lirične abstrakcije in v delu sledila ameriškemu minimalizmu. Predvsem je pomembna zato, ker je s svojo kiparsko držo v mačistično kiparsko družbo vpeljala zaupanje in spoznanje, da so lahko uspešne umetnice kiparke tudi ženske.

Delo, s katerim se kiparka predstavlja v Bežigrajski galeriji 1, nadaljuje kontinuiteto njenega zadnjega opusa, ki ga je bilo mogoče med drugimi videti tudi na retrospektivni razstavi v UGM-ju. Čadeževa v njem s preprostimi oblikami in lesenimi formami gradi različne objekte, ki jih nato sopostavlja v različne prostorske odnose in kompozicije. Ti odnosi so odprti, transparentni, nekako lahki, a vseeno še naprej sledijo kiparskim zakonitostim, predvsem stiku s tlemi, masi in volumnu. V razstavljenih delih je mogoče čutiti konstrukcijsko težnjo in očitno subjektivno prisotnost avtoričinih roke, misli in izkušnje.

Dinamika: vertikalnost, horizontalnost, diagonala Objekti na razstavi so materialno zreducirani na bistvo volumna, ki je transparenten in se ves čas izmenjuje med praznino in polnostjo. Trije kompozicijski projekti z nadnaslovom Olesenela krajina zaradi velikosti in postavitve učinkujejo ambientalno. To na zaznavni ravni potencira premišljena postavitev svetil v galerijskem prostoru. Usmerjeni reflektorji, poleg osvetlitve samega objekta, na steni galerije narišejo še njegove risbe, ki gradijo svojevrsten intimen odnos z realno kiparsko risbo v lesu. V tem primeru je tako poudarjena avtoričina subtilnost do obdelave lesene materije in vsebine, ki jo udejanja v njej.

Od neokonstruktivizma do kiparske krajine Delo Dragice Čadež je že od samih začetkov močno povezano z odprtostjo do razumevanja prostora in materiala. Sama s pomočjo lesa odkriva poglobljene trenutke in forme ter prek zadnjih gledalcem ponuja odprta sporočila. Vsa njena dela štiri desetletja trajajoče produkcije še danes odgovarjajo na svoj čas in sobivajo s svojo sporočilnostjo različne oblike življenja. V trenutno razstavljenih delih se poleg stalnih ustvarjalni tem – življenja, rojstva, ljubezni in smrti – pripenja še krajina. Izraziti slikarski motiv je umetnica uspešno prevedla v kiparski objekt, ki zavzema prostor in v silhueti riše različne poglede na krajino. Krajina na dvodimenzionalni podlagi ima en pogled, Dragičine pokrajine pa jih imajo nešteto.

Ne spreglejte