Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2008,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 3. 2008, 13.54

8 let

Ob peti obletnici Rozinteatra predstava Najemnina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rozinteater, ki domuje v KUD France Prešeren, je pomladansko gledališko sezono začel prejšnji četrtek, drevi ob 20.30 pa bo na sporedu premiera nove predstave.

Predstave avtorja in režiserja Andreja Rozmana Roze Najemnina ali "We Are The Nation On The Best Location". Z njo bo Rozinteater obeležil peto obletnico delovanja.

Komedija z glasbenimi vložki Najemnina ali "We Are The Nation On The Best Location" govori o srečanju starejšega najemnika denacionaliziranega stanovanja Mirka z novo lastnico, v tujini rojeno in vzgojeno dinamično mladenko Friede. Odigrala ju bosta Andrej Rozman Roza in Mirel Knez.

Pri postavitvi so sodelovali še Sebastjan Starič, ki je skrbel za gib, Goran Završnik, ki je ustvaril glasbene efekte, Meta Sever, ki je oblikovala kostume, ter Matjaž Štirn kot oblikovalec luči in zvočni tehnik.

Predstava je nastala iz želje po iskanju komičnih plati soočenja jezikovno zavednega posameznika s kruto globalizacijsko stvarnostjo. Zgodba se razvije iz najemodajalsko-najemojemalskega srečanja dveh potomcev med II. svetovno vojno sprtih strani, ob katerem pa se nekdanja nasprotja hitro pokažejo kot nekaj zelo zanemarljivega v primerjavi s stiskami, ki nam jih povzroča resničnost današnjega sveta.

Predstava se lotuje problema angleščine v drugih jezikih Drug problem, ki se ga loteva predstava, je vse bolj absolutna vladavina angleščine. "Vprašanje, ki ga predstava zastavlja, je, ali nas bo, če nas bo, pobralo zaradi moči angleščine ali zaradi naše lastne omejenosti, nesproščenosti in nekreativnosti," so sporočili iz Rozinteatra.

Premiera predstave Najemnina bo obeležila peto obletnico delovanja Rozinteatra, ki se v vseh svojih predstavah kritično, komično in pikro ukvarja z odnosom Slovencev do kulture in jezika. Prva ponovitev bo v sredo, 19. marca, ob 20.30.

Ne spreglejte