Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2008,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 14. 10. 2008, 13.12

8 let

Novogoriško gledališče v sezono vstopa z igro Leda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica sezono, poimenovano Odjuga, začenja z dramo Leda hrvaškega dramatika Miroslava Krleže, v kateri režisersko palico vihti Mateja Koležnik.

Na predstavitvi premiere v Novi Gorici je vodstvo ustanove opozorilo tudi na "agonijo" gledališke hiše kot posledico manj denarja in novega plačnega sistema. Leda: Komedija v štirih dejanjih SNG Nova Gorica novo gledališko sezono začenja v četrtek, 16. oktobra, ob 20. uri, ko bodo na odrskih deskah uprizorili Ledo. "Komedija o neki karnevalski noči v štirih dejanjih", kot je njen podnaslov, je zadnja igra trilogije o Glembajevih, ta obsega tri drame in 11 novel, v kateri je največji hrvaški pisatelj in dramatik sledil vzponu in zatonu rodbine, ki se je iz kmetov in kramarjev povzpela do meščanskega plemstva. Gre za intimno dramo o dveh ljubezenskih trikotnikih, dveh prevarah in uničenih zakonih ter tretjem gospodu, ki se intimno stika z obema damama, je o predstavi povedala Koležnikova, za katero je to tretje sodelovanje z novogoriškim gledališčem. Izpostavila je, da gre za "enako grde" salonske like, ki so prodali svoje duše, zdaj pa se ukvarjajo "sami s sabo in svojimi genitalijami".

V noči burnih emocij in razčiščevanj zapletenega klobčiča ljubimkanj se namreč na odru razgalita zakonski zvezi, ki ju povezuje razmerje med ženo enega in možem drugega para, vmes pa se spretno giblje obubožani aristokrat, družinski prijatelj in hkrati ljubimec obeh dam. Nad ihtavimi malomeščani in njihovo baročno množico besed nemo lebdi tretja ženska, slikarski model Leda, ki se na odru nikoli ne pojavi. V ospredju so tako psihološki intimni odnosi med moškim in žensko, je izpostavil umetniški vodja SNG Nova Gorica Primož Bebler.

V grenko sladki igri salonskega ljubimkanja nastopajo Bine Matoh, Gorazd Jakomini, Ana Facchini, Primož Pirnat in Helena Peršuh. Z novogoriškim gledališčem prvič sodelujejo scenograf Ivo Knezović, kostumografka Mirjana Zagorec ter avtorja glasbe Pavle Miholjević in Jura Ferina. To je peta uprizoritev Lede v Sloveniji, prva je bila že leta 1932, tokrat v prevodu Andrej Inkreta, je povedala dramaturginja Tea Rogelj.

Prav igralsko zasedbo je pohvalila Koležnikova, češ da je v novogoriškem ansamblu "duh SNG", ne pa provincialnega vaškega gledališča. Tudi zato je nov plačni sistem, ki je, tako Koležnikova, znižal plače ter razvrednotil položaj igralcev, označila za traparijo.

Na s tem povezano "agonijo in slabo atmosfero" ter pomanjkanje prave motivacije med zaposlenimi v gledališču je opozoril tudi Bebler. Prevedba plač je bila narejena po sistemu, ki z gledališčem nima povezave, saj je podrla razmerja znotraj ansambla, hkrati pa ima nižje plače tudi tehnično osebje, tako da se že pojavljajo govorice o menjavah služb, je pojasnil.

Konič je znova opozoril na vse manj denarja Direktor SNG Nova Gorica Mojmir Konič je znova opozoril na vse manj denarja, ki ga gledališču namenja država. Tako imajo vse več težav pri realizaciji premier, saj so sredstva za opremo predstav za več kot 30 odstotkov nižja, upoštevajoč inflacijo pa za polovico, je dodal Bebler.

"Tako velik oder in tak repertoar, ki naj bi ga nacionalni teater gradil, s tem denarjem ni mogoč," je poudaril. Kljub temu ostaja optimist glede obiska predstav, tako da bi izkupiček od prodanih vstopnic postajal pomembnejši od javnega denarja.

Ne spreglejte