Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 10. 2010,
15.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 10. 2010, 15.10

8 let, 3 mesece

Ljubigrad − Belana v črno-beli tehniki (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Med 15. oktobrom in 11. decembrom lahko na Jakopičevem sprehajališču skozi preplet 60 fotografij slovitega belgijskega fotografa Jima Sumkaya spoznate vsakdan Ljubljane in Beograda.

Naslov razstave črno-belih fotografij Ljubigrad − Belana izvira iz besednih zvez "ljubi Beograd" in "bela Ljubljana" in ponazarja združitev podob slovenske in srbske prestolnice ter razkriva njune razlike in stične točke.

Projekt so pripravili v sodelovanju med Srbskim kulturnim centrom Danilo Kiš v Ljubljani in Centrom za kulturno dekontaminacijo v Beogradu.

"Ta fotografija je nekaj posebnega. Je ulična, dokumentarna, slika vsakdanjost in vsakodnevnost. Gre za neulovljivo, bežno realnost, ki pa je zelo zanimiv pojav, saj je v slehernem od teh bežnih trenutkov ujeta usoda in atmosfera nekega mesta ali človeka. Na teh obrazih ostajajo sledi socialnega okolja, nacionalnih in etičnih izvorov, stisk in podobno," pojasni Jovanović, ki so ga na odprtju razstave postavili v vlogo glavnega govornika, medtem ko sta se Sumkay in Slabšakova sramežljivo izogibala nagovoru obiskovalcev.

Kot zanimivost naj dodam še, da naj bi si po neuradnih podatkih, razstavo med svojim obiskom v Sloveniji konec novembra ogledal tudi srbski predsednik Boris Tadić in glede na to, da je razstava na svežem zraku, da zanjo ne boste odšteli niti centa, je ne zamudite niti vi.

Ne spreglejte