Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
29. 3. 2012,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 3. 2012, 9.59

8 let

Legenda New York Times je rešena

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
To, da so tiskani mediji v krizi, ni nič novega, med njimi tudi legendarni New York Times, rešil ga je splet, plačljivi splet in novinarstvo, ki temelji na dvakratnem preverjanju.

Zgodba o tiskanem mediju, ki je soustvarjal ameriško in mednarodno realnost preteklega stoletja in ki se spopada s problemi oglaševanja ter upadanjem števila bralcev, ni osamljena, ampak dejstvo globalnega tiska, ki ga spodjedajo spletni mediji.

Dokumentarni film Naslovnica: New York Times od blizu režiserja Andrewa Rossija smo lahko videli na 14. festivalu dokumentarnega filma, v sekciji Miti, ikone, mediji, ki se končuje danes s projekcijo zmagovalnega filma. Režiser je do ideje za snemanje zgodbe o zakulisju enega najvplivnejših tiskanih občil prišel med pogovorom z novinarjem New York Timesa Davidom Carrom, ki ga je opravil za neki drug projekt.

David Carr, brezkompromisni, lucidni in sarkastični vodilni Timesov kolumnist s področja medijev, nekdanji odvisnik in oče samohranilec, je predstavnik starejše generacije novinarjev, ki je zgodbe iskala in preverjala ter preverja na terenu, poznala in na srečo še pozna raziskovalno novinarstvo ter se najprej s težavo soočila z novo informacijsko krajino, ki so jo zaznamovali spletni mediji, tehnologija, spremembe v gospodarstvu in podobno. Spremenili so se konteksti, v katerih nastaja novinarstvo, čeprav, kot zatrjuje, mora novinar še vedno na teren zato, da preseže splošno mišljenje.

Brian Stelter je protagonist druge generacije, tiste, ki je dozorela v analogno-digitalnem svetu, kjer osrednje novinarske vire, poleg fizičnih, predstavljajo blogi, tvitanje, splet in drugo elektronsko komuniciranje. V svetu, ki ga obvladujejo hitrejši, dostopnejši in fleksibilnejši mediji. Na kar pa je s svojim pojavom na spletu odgovoril tudi Times, ekonomsko pa se za zdaj rešil s plačljivo različico dostopanja do vsebin.

Za zidove novinarske hiše vstopimo skozi pogled na delo MediaDeska, uredniške sestanke, na katerih potekajo pogajanja za zgodbe prve strani ter metodologije poročanja in nastajanja prispevkov o vojni v Afganistanu, Wikileaksu in umiku ameriške vojske iz Iraka. Vse to pa spremljajo ugotovitve o prilagajanjih na trende, novih načinih prenosa informacij (iPad) in spremembah bralnih navad.

Medijska legenda je svoj stoletni ugled nekoliko zapravila v času Busheve administracije, ko je njegova takratna kolumnistka Judith Miller ameriško javnost prepričevala o programu jedrskega orožja, ki da ga razvija Irak, s tem pa širila provojno propagando.

A Timesova zgodba ne bi bila ameriška, če se ne bi končala z zmagovitim "lupom", v katerem sta rešena čast in slava najvidnejšega časopisa, ki ga rešuje novinarski in uredniški kredo, raziskovalno novinarstvo in kritična ter lucidna misel. Slednje brani okope tega tiskanega medija.

Napovednik:

Ne spreglejte