SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kavarna poezije za uvod v septembrski Festival Sanje

4

termometer

Festival Sanje letos že enajsto leto razpira svoja krila, v tem poletju prav nomadsko po Sloveniji. Še vse do konca septembra bo sejal plamteče kulturne utrinke, ki obetajo izbiro za prav vsak okus.

Kavarna poezije – namesto skodelice kave si naročite pesem Po umetniški manifestaciji #Pravica julija na Prešernovem trgu v Ljubljani in Sanjah v Medani in Šmartnem, pravljični vasi, avgusta v Brdih, bo sklepni del festivala vse do konca septembra vabil v Hišo sanjajočih knjig v Ljubljano, posamezne dogodke pa bodo gostili tudi Kozjansko, Nova Gorica, Celje in Kamnik. Festivalu plamtečega speva duha v organizaciji Založbe Sanje se septembra na nekaj mestih pridružuje Inštitut IRIU, ki s sporočilom Inspiracije, Raziskovanja, Inovacije in Umetnosti dodaja prgišče inovativnih pesniških dogodkov.

Že včeraj je pred Hišo sanjajočih knjig na Trubarjevi ulici v Ljubljani zaživela Kavarna poezije, ki obiskovalcem ne stanjša denarnice, ampak okrepi njihovo dušo, saj si lahko v njej naročijo poezijo mlade pesniške generacije v interpretaciji Lidije Sušnik in Jerneja Gašperina. Čašo vzdušja, Kupo širnega sveta, Skodelico mestnega vrveža, Kozarček temne svetlobe ali Bokal rdečine si bo mogoče privoščiti tudi 13. in 17. septembra, ko bo med 18. in 21. uro znova zaživela Kavarna poezije, ki idejno izvira iz Francije.

Shajališče pesnikov na Kozjanskem, Literarna vrenja in Točke izginjanja v Ljubljani Kozjansko bo 15. septembra postalo Shajališče pesnikov, kot so izvirno dobila ime pesniška srečanja pri Picassu, v zadnjih letih pa tudi s pretresanjem družbenokritičnih in umetniških vprašanj zaznamovana shajanja mladih umetnikov, ki v Vonarju odpirajo domačijo IRIU, namenjeno ustvarjanju. Tudi v soboto bo priložnost za pretresanje pesniškega ob umetniških debatah in pesniških branjih, pesnikom pa se bodo pridružili še violinist Andrej Kopač in plesalke Enya Belak, Veronika Valdés in Maša Hawlina.

Literarna vrenja, ki bodo v goste povabila Petra Semoliča z njegovo zadnjo pesniško zbirko Noč sredi dneva, bodo napolnila nedrje Hiše sanjajočih knjig 19. septembra. Na tem pesniškem snidenju bodo z namenom rušenja meja med navzočimi in spodbujanja debate gost, torej Semolič, in obiskovalci zamenjali vloge. Dva dni pozneje bo IRIU-jev programski del zaobjelo odprtje razstave Točke izginjanja mlade akademske slikarke Suzane Švent.

Kava za dva, pogovorna snidenja v Hiši sanjajočih knjig Ob skodelici kave ali česa drugega, odvisno od posameznikovega okusa, se ob septembrskih večerih obetajo gledališko napeti, filozofsko kipeči, politično ihteči in žametno drobni pogovori pod krovom Festivala Sanje, po navdihu songa Janija Kovačiča poimenovani Kava za dva. Že danes se bosta ob kavi srečali gledališka diva Polona Vetrih in njena gostiteljica Tjaša Koprivec, ta petek se obeta iskreče tkano gledališko snidenje sestre in brata, Nane in Juša Milčinskega, 18. septembra pa bo preudarne misli pisca detektivskih romanov Avgusta Demšarja, ki je s pravkar izdanim romanom Obsedenosti v času krize sklenil trenutno najobsežnejši slovenski detektivski cikel, usmerjala Simona Kopinšek.

V petek, 21. septembra, ne gre zamuditi pogovora Matije Žganjarja in Janeza Stanovnika o monografiji Zlomljena krila o partizanskem reševanju zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno, ki ga bo vodil Mitja Meršol. Večer pozneje se obeta udarna družbenokritična diskusija dr. Spomenke Hribar in dr. Igorja Pribca. Triindvajsetega septembra bosta kramljala godalna virtuoza Bojan Cvetrežnik in Srečko Meh, člana Simboličnega orkestra, še en večer pozneje pa bo priložnost prisluhniti potopisno pisanemu klepetu Magde Reja in Vide Zei ob degustaciji Kosovelovih vin Marinka Pintarja. Kavo za dva bo 26. septembra sklenil pesniški pomenek dveh precej oddaljenih pesniških generacij, žlahtno posrebrene Neže Maurer in 12-letne Sofye-Agnesse Yakuntsove, letošnje osnovnošolske prejemnice Župančičeve frulice.

Bajac in Karlinova, Multi vizija in bosi tek Dvojno vijačenje odlikovanega srbskega pisatelja Vladislava Bajca, avtorja Knjige o bambusu in romana Hamam Balkanija, ovenčanega z nagrado balkanika za najboljši roman Balkana leta 2008, bo med gostovanjem v Sloveniji mogoče ujeti kar dvakrat – 20. septembra v Hiši sanjajočih knjig v Ljubljani, dan pozneje pa v Kavarni in vinoteki Rusjan v Novi Gorici. Zadnji septembrski četrtek bo pod krovom Festivala Sanje Osrednja knjižnica Celje gostila predstavitev najnovejšega romana Alme M. Karlin Isolanthis: Roman o potopu celine, o katerem bodo mnenja delili prevajalka Mateja Ajdnik Korošec, urednica Tjaša Koprivec, eden največjih poznavalcev obsežnega opusa Karlinove Marijan Pušavec in vodja Teozofske knjižnice in bralnice Alme M. Karlin Domen Kočevar.

Festivalsko dogajanje bo 16. septembra oplemenitilo Glasbeno-plesno gledališče Dolina odmeva s performansom Multi vizija, na svoj račun pa bodo dve zaporedni soboti – 22. 9. v Ljubljani in 29. 9. v Kamniku – prišli tudi tisti, ki želijo v družbi bosonogega tekača Marka Robleka v sebi prebuditi rojenega za tek. Poleg vsega naštetega se 25. septembra obeta še prav poseben poklon svetovnemu dnevu gluhih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin