Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 11.18

8 let

Hodaličeve fotografije v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Upravni odbor Slovenskega muzeja in arhiva v Clevelandu je v četrtek pripravil slovesno otvoritev novih prostorov muzeja.

Hkrati pa so odprli tudi razstavo fotografij Arneta Hodaliča o zakladih Ljubljanice "A River's Gifts" (Darovi reke). Zgodba o podvodnem lovu na zaklade v Ljubljanici

Razstava prikazuje arheološko izkopavanje reke Ljubljanice, kar je že bilo prikazano v Washingtonu in tudi reviji National Geographic. Hodalič je želel zajeti zgodbo o podvodnem lovu na zaklade, ki se ali naj bi se skrivali v reki Ljubljanici. Tam je mogoče najti številne predmete iz bronaste dobe, železne dobe, rimskega obdobja in poznega srednjega veka. V Ljubljanici so na primer našli 60 mečev iz obdobja med 11. in 14. stoletjem.

Slovenski generalni konzul v Clevelandu Zvone Žigon, sicer pobudnik ustanovitve muzeja in arhiva, je sporočil, da se je s tem začelo resno in redno delovanje tega novega slovenskega kulturnega središča v ZDA. Muzej ima prostor za razstave, sprejemni center oziroma predprostor, prostor za sprejemanje ter fizično obdelavo in urejanje arhivskega in muzejskega gradiva. Urediti je potrebno še prostor za ustrezno hranjenje gradiva.

V muzeju domuje tudi Slovensko genealoško društvo

Ker je Cleveland največje slovensko središče v ZDA, je bil po Žigonovi oceni skrajni čas za tovrstno ustanovo, s pomočjo katere bo ohranjen vsaj del izjemno bogatega in dragocenega kulturnega izročila slovenskega izseljenstva v ZDA. V prostorih muzeja zdaj domuje tudi Slovensko genealoško društvo, ki je tako dobilo prostore za hranjenje obsežnega gradiva iz vseh delov ZDA ter za izvajanje projekta beleženja življenjskih zgodb v pisni, zvočni in vizualni obliki.

Žigonu je te dni potekel štiriletni mandat vodenja slovenskega generalnega konzulata v Clevelandu in ameriški Slovenci mu v soboto skupaj s soprogo Ireno na Pristavi nedaleč od Clevelanda prirejajo poslovilni sprejem. Slovence je težko združiti kjerkoli na svetu, kar velja tudi za Cleveland, vendar pa je Žigon med Slovenci v Clevelandu in državah za katere je pristojen, izjemno priljubljen.

Žigon je edini diplomat v Clevelandu

V svojem mandatu mu je poleg Muzeja in arhiva uspelo sprožiti poseben program slovenskih študij na državni univerzi Clevelanda in kolidžu Lakeland. Februarja 2008 je prav tako na njegovo pobudo začelo delovati Združenja slovenskih poslovnežev in strokovnjakov, ki šteje okoli 200 članov. Žigon je bil zadnja leta edini tuji konzul v Clevelandu, kar je v tem etnično raznolikem mestu ZDA velika prednost Slovenije, saj je bil reden gost vseh uradnih in neuradnih prireditev.

Žigon je za časopis Cleveland Plain Dealer komentiral, da se mu zdi dobro, da je edini diplomat v Clevelandu, kot na primer eden med 50 v Chicagu. Tja se je zadnja leta preselila večina konzulatov iz Clevelanda. Žigon je za clevelandski časopis med drugim dejal, da je bil začetek precej težak. "V Clevelandu moraš vedeti, kako ga je potrebno uživati. Ko to spoznaš, potem je odlično.

Ne spreglejte