Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2012,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 29. 6. 2012, 10.44

8 let

Festivala Sanje in Histeria ter Velikonočni koncert na Soriški planini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Julijski kulturni klobčič bodo tkali tudi Pesmi pot, krovni dogodek Festivala Sanje v Ljubljani, časovni stroj Festivala Histeria in Velikonočni koncert na Soriški planini med zvezdami in "kravjeki".

Pesmi pot s 110 umetniki iz 25 držav Poletno festivalsko dogajanje bo 10. julija popoldne kot krovni dogodek Festivala Sanje v Ljubljani požlahtnil prav poseben kulturni klobčič – Pesmi pot, ki (upravičeno) budi aluzijo na križev pot, ki ga trenutno doživljata kultura in umetnost. "Pod skupen krov bomo povabili umetnike, ki se približujejo človeku. Ne z lažjo, z iskanjem. Če parafraziram Srečka Kosovela: mar nam je za življenje duše, zakaj duša je središče etičnih čustev, ki porajajo ravnanje človeka. Za kulturno delo, za kulturo srca, za človeka se bere tudi krilatica tega dogodka," je urednica Založbe Sanje Tjaša Koprivec na predstavitvi svojevrstnega dogodka skrivnostno začela stopnjevati pričakovanje pred 10. julijem, ki bo v sodelovanju z bratskim Festivalom Histeria na ljubljanske ulice pripeljal 110 raznovrstnih umetnikov, od lutkarjev, glasbenikov in plesalcev do pesnikov in pesniških interpretov, iz 25 držav.

Potovanje od konca do začetka sveta na Festivalu Histeria Središče Ljubljane bo 10. julija zavzela stotnija umetnikov, ki bo številčno podvojena z vrhuncem postregla od 12. do 14. julija na Festivalu Histeria. "Osnova festivala je srečanje umetnikov in izmenjava med njimi: umetniki za umetnike, umetniki za ljudi, ljudje za umetnike; vsi skupaj ustvarimo to okolje v gozdičku pri Gračišču, ki je spremenjen v veliko gledališče, ki brez prestanka živi tri dni in tri noči," je glasbeno-lutkovno-gledališko-ljudski site-specific dogodek, ki letos že drugo leto vabi v Gračišče pri Kopru, predstavil umetniški vodja festivala Matija Solce.

Umetniki iz Indije, Avstralije, Južne Amerike in vseh kotičkov Evrope – tudi Slovenije, katere barve bodo zastopali Orleki, Tinkara Kovač, Horda grdih, Ljoba Jenče, Brencl Banda, lutkovni gledališči Ljubljana in Maribor in številni drugi – bodo potovali od konca sveta, ki se bo zgodil v petek, 13. julija, do začetka sveta, tako da bo "obiskovalec najprej umrl, potem bo na sodišču obsojen na večno grešnost, šele skozi časovni stroj se bo lahko očistil greha in prišel na začetek sveta, kjer se bo spet zgodil svetovni preporod". Ob več kot 100 dogodkih, vključno z južnoameriško glasbo na harfi, švedsko tradicionalno glasbo, svojstveno elektroniko, lutkarjih, plesalcih, akrobatih, cirkusantih … bo v treh dneh še in še priložnosti za nepozabno časovno potovanje skozi idiličen gozdiček.

Velikonočni koncert na Soriški planini med zvezdami zgoraj in kravjeki spodaj Sorodnik Festivala Sanje je tudi Velikonočni koncert na Soriški planini, ki se bo začel 7. julija ob 7.07 zvečer in trajal vse do vstajenja sonca. "Dogodek bo gostila Soriška planota, ki je poleti predvsem pašna planota, polna krav in kravjekov, očarljiva zaradi svoje narave in miru, iz katerega se poraja potreba po druženju in ljudeh, ki bi se tam zabavali. Dogodek bo postregel z zajetno količino kakovostne slovenske glasbe različnih zvrsti," je napovedal soorganizator Matija Šturm in naštel "apostole" Velikonočnega koncerta, ki bodo Pihalni orkester Alples, duo Večer, Demolition Group, Čompe, Vasko Atanasovski trio, Uršula in Janez Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, DJ Borka in elektronski ustvarjalec Helahirn.

Ne spreglejte