Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 7.55

8 let

Dr. Jerca Legan Cvikl ima novega "dojenčka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pravi, da se zaveda, da so otroci naše največje bogastvo in hkrati z rojstvom široko odprta in nenapisana knjiga. Zato njena osma knjiga, kljub domišljijskemu žanru, ni bila prav nič manj zahtevna.

Doktorica Jerca Legan Cvikl, antropologinja, publicistka in strokovnjakinja za strateško komuniciranje, ima novega "dojenčka". Kmalu bo luč sveta ugledala njena nova knjiga, osma po vrsti in četrta avtorsko samostojna. Gre za otroško pravljico Drevo, ki je nastajala z mislimi na vse otroke. "Zadnji dve leti sem večino prostega časa preživela v družbi otrok, njihovega videnja sveta in občutljivosti do vsega, kar jih obkroža," pove Jerca, ki pravi, da je ob pisanju imela čas za ustvarjanje, kolikor in kadar je želela, saj je dobra organiziranost pomembna zaveznica vsestransko aktivnega življenja in uspešnega projekta.

Knjigo posvetila svojima sinovoma "Pravljica je nastala z mislimi na vse otroke. Tudi zato sem jo opremila z možnostjo razumevanja v različnih jezikih. V prvi vrsti je nastajala z željo, da se skozi njo naši otroci opremijo z razlikovanjem med idejo o svetu, kot nam ga od malih nog slikajo drugi, in lastno izkušnjo z njim," razloži. "Seveda pa je posvečena mojima zlatima sinovoma, saj sta ne nazadnje glavna junaka prav fantka, s katerima bi se zlahka poistovetila. Hkrati si srčno želim, da se bosta realnega življenja, ki ga imata večinoma še pred sabo, lotevala enako pogumno, čutno in samosvoje kot pravljična junaka." Jerca pove, da je bila v svojem otroštvu ob vsakem prostem trenutku v družbi najrazličnejših pravljičnih in izmišljenih podob iz priljubljenih knjig. "Pozneje so jih dopolnjevale še tiste iz risank in filmov. Mnoge izmed njih so me poučile o odnosu do sočloveka, drugih živih bitij in narave, nekatere pa so se mi zapisale na posebno mesto, zaradi česar se jih še danes spominjam. Tako v dobrem kot v slabem. In jih podoživljam ob prebiranju najrazličnejših pravljic svojima fantoma."

Knjiga bo nosila tudi humanitarno poslanstvo Knjige bo kot del humanitarnega projekta Podarimo pravljično Drevo podarila slovenskim vrtcem, novorojenčkom in posebnim skupinam otrok, ki si knjigic v težkih socialnih razmerah ne morejo privoščiti. "Zelo me radosti, da lahko Drevo nosi humanitarno poslanstvo. Ko sem iskala pot, kako bi čarobnost tega drevesa življenja prenašala med vse naše otroke, se je porodila zamisel o humanitarnem projektu Podarimo pravljično Drevo. In ko sem jo preverila 'na terenu', sem bila nad odzivom, plazom navdušenja in odobravanja vseh, ki večino svojega časa preživljajo v družbi otrok, zelo presenečena. Trenutno se ukvarjam z vprašanjem, kako pripeljati dodatne možnosti za širitev tega humanitarnega kroga. Na primer, dostopnost vse od novorojenčkov naprej in še z drugimi oblikami, kot so zvočni zapis, uglasbitev, gledališka uprizoritev," je še povedala Jerca, ki bo jeseni prišla v Slovenijo na uradno predstavitev svoje nove knjige.

Ne spreglejte