Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2012,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 3. 2012, 9.24

8 let

Časovni stroj MGL od Presleyja do Siddharte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gledališki koncert ob 60-letnici Mestnega gledališča ljubljanskega je v Kinu Šiška povezal glasbeno preteklost s sedanjostjo in z mladostnim žarom nagovoril poslušalstvo različnih generacij.

Časovni stroj MGL je 15. marca z uspešnico iz petdesetih Blue suede shoes, ki ji je dušo vlil Elvis Presley, prav po rock'n'rollovsko zavrtel Gašper Tič, ustavil pa ga je Gregor Gruden s Siddhartino pesmijo Na soncu, ki je zaznamovala prelom tisočletja. Časovni stroj so v vmesnega pol stoletja z dvajseterico legendarnih domačih in tujih glasbenih hitov iz obdobja 1951–2011 dodobra "naoljili" še preostali člani igralskega ansambla MGL: Mojca Funkl, Gaber K. Trseglav, Tjaša Železnik, Jožica Avbelj, Matej Puc, Viktorija Bencik, Jurij Drevenšek, Iva Krajnc, Sebastian Cavazza, Laura Zafred, Primož Pirnat, Nika Rozman, Jure Henigman, Domen Valič in Uroš Smolej. Nosilka idejne zasnove Barbara Hieng Samobor je z režiserko Ivano Djilas in glasbenim vodjo Boštjanom Gombačem poskrbela za pravo glasbeno retrospektivo zadnjih 60 let, spremljevalno kolesje časovnega stroja pa so uro in pol vrteli izvrstni glasbeniki Andraž Mazi, Sašo Vollmaier, Žiga Golob, Blaž Celarec in Primož Fleischman.

Tako so pred generacijsko pisano poslušalstvo poleg kralja rock'n'rolla in slovenskih rockerjev nove generacije "stopili" še Majda Sepe, The Beatles, The Rolling Stones, The Doors, Janis Joplin, Nena, Tina Turner, Madonna, Niet, Lačni Franz, Magnifico in kopica drugih s svojimi najbolj prepoznavnejšimi pesmimi, ki so se zapisale v glasbeno zgodovino v obdobju ustvarjanja MGL. Mestno gledališče ljubljansko je kot drugo dramsko gledališče Ljubljane s prgiščem zagretih igralcev in študentov ljubljanske akademije za gledališče zaživelo leta 1949 in do danes preraslo v moderno gledališko družino s 37 stalnimi in več kot 100 gostujočimi igralci.

Atraktivni odrski nastopi Nastopajoči so navdušili s svojimi pevskimi sposobnostmi, da bi z zaprtimi očmi včasih le težko razločili sedanjo zdajšnjo interpretacijo od izvirnika, kakšnega osamljenega približka zapetega tona pa jim seveda ne gre zameriti. V izvrstni gledališki maniri so svoj igralski talent prelili v atraktiven odrski nastop, vključno s koketiranjem z oboževalkami, mojstrskimi plesnimi točkami in značilnimi gestami posameznih pevcev, piko na i pa sta poristavili še zgovorna kostumografija Jelen Proković in koreografija Sanje Nešković Peršin.

"Glasba je most med preteklostjo in sedanjostjo, je pogovor med generacijami, je energija, ki povezuje," so besede organizatorjev meso postale, saj se je med občinstvo pomešalo staro in mlado, celo tako mlado, da ni poznalo vseh legendarnih uspešnic. A Proud Mary in Silvija sta razživeli na trenutke malce zaspano poslušalstvo v Katedrali ljubljanskega Kina Šiška, ki si je z bohotnim ploskanjem nastopajočim za slovo prislužilo michaeljacksonovski bis Who's Bad.

Ne spreglejte