Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 12.31

8 let

Bevk za vpis laufarije in kurentovanja na seznam kulturne dediščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanec SD Samo Bevk je dal pobudo za vpis slovenskih pustnih običajev - laufarije in kurentovanja na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Pobudo je naslovil na vlado, kateri predlaga, naj v skladu z določili konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine začne s postopkom za vpis slovenskih pustnih običajev - laufarije in kurentovanja na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Državni zbor je decembra lani ratificiral konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta na generalni konferenci Unesca 17. oktobra 2003 in jo je do začetka letošnjega leta ratificiralo 88 držav.

Namen konvencije Namen konvencije je varovati nesnovno kulturno dediščino, zagotoviti spoštovanje nesnovne kulturne dediščine skupnosti, skupin in posameznikov, dvigniti stopnjo zavedanja o pomembnosti te dediščine na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni ter zagotoviti mednarodno sodelovanje in pomoč.

Po definiciji konvencije med nesnovno dediščino spadajo prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine ter z njimi povezana orodja, predmeti, izdelki in kulturna okolja, ki jih skupnosti, skupine in tudi posamezniki prepoznavajo kot del svoje kulturne dediščine.

Ustna izročila in izrazi Sem spadajo ustna izročila in izrazi, vključno z jezikom kot nosilcem nesnovne kulturne dediščine, uprizoritvene umetnosti, družbene prakse, rituali in praznovanja, znanje in prakse, ki zadevajo naravo in vesolje ter tradicionalno obrt.

Opredelitev nesnovne kulturne dediščine je po konvenciji zelo široka in vanjo lahko brez težav uvrstimo pustna običaja, kot sta laufarija v Cerknem in kurentovanje na Ptuju, je prepričan Bevk.

Konvencija določa ukrepe za varovanje nesnovne kulturne dediščine na nacionalni in mednarodni ravni. Za njeno varovanje na mednarodni ravni je vzpostavljen reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, na katerem je doselej vpisanih 90 mojstrovin iz 70 držav, od tega je iz Evrope vpisanih 21 "živih mojstrovin". Med njimi še ni nobene iz Slovenije, je pobudo utemeljil poslanec Bevk.

Ne spreglejte