SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Baofest že tretjič razvnel Ljubljano

3

termometer

Tretji mednarodni festival afriške kulture Baofest je 11. septembra z opojno čašo kulture s črne celine dodobra razvnel številno občinstvo, za katerega je bil atrij ZRC SAZU skoraj premajhen.

Afrika iz sanj za slovenske in Dekličine sanje za afriške otroke

Plesno-glasbena predstava Afrika iz sanj v koreografiji Dalande Diallo in Maše Kagao Knez je v osrčje črne celine že popoldne povabila najmlajše obiskovalce, ki so se skupaj s pripovedovalko v mislih preselili v afriško vas. Deklico je afriška pravljica za lahko noč tako močno prevzela, da so pred njo oživele pravljične podobe. Tako je v družbi vaščank, ki se jim je pridružila pri vsakdanjih opravilih, spoznavala njihov način življenja, univerzalni jezik pa so spregovorili ritem, petje in gib. Tudi otroci so prisluhnili klicu Afrike in se ob navdušujočem bobnanju pridružili plesalkam na odru.

Po predstavi pa so se potopili med knjižne platnice slikanic založbe Sanje, ki se je na Baofestu predstavila z obsežnim opusom literature z afriško tematiko. Tudi nadaljevanje je bilo zazibano v sen – s fotografsko razstavo Dekličine sanje pesnika, pisatelja in novinarja Sekumadyja Condéja. Serija portretov gvinejskih deklic in žensk je nagovorila z iskrečimi očmi in zgodbami, ki jih pripoveduje vsaka posamezna fotografija, izkupiček dobrodelne dražbe katerih bo v celoti namenjen za opremljanje otroških bolnišnic v državah v razvoju.

Prekipevajoča plesno-pevsko-glasbena energija Stopinj

Ko se je dan prevesil v večer, je afriška vročica v Ljubljani dosegla svoj vrhunec in atrij ZRC SAZU je bil skoraj premajhen za vse, željne čaše afriške kulture. S Stopinjami, zaključno produkcijo projekta ISAK (Izrazni svet afriške kulture 3), so se predstavili stari znanci Baofesta in ljubiteljev afriške kulture: pevski zbor Sankofa in plesalke KUD Baobab, seveda ob nepogrešljivi spremljavi Baobabovih bobnarjev. V večerno dogajanje je s pripovedko Ibotity, mali človek iz Madagaskarja, popeljala Malala Tina Serban.

Vajeti dogajanja je v nadaljevanju prevzel že dodobra ogreti pevski zbor Sankofa, ki združuje Afričane, njihove potomce, družinske člane in prijatelje. Ob živi glasbeni podlagi so iz svoje pisane pevske malhe poslušalcem predstavili pesmi raznovrstnih etničnih skupin podsaharske Afrike in popularnih afriških izvajalcev. Afriška pesem je dobila krila, ko so pevci s prekipevajočo energijo uspeli k sodelovanju pritegniti tudi zbrane v atriju.

Afriški večer se je v drugem delu prevesil v plesno vročico zahodnoafriških tradicionalnih plesov in sodobnega plesa. Ob energični glasbeni spremljavi Issiake Sanouja, Blaža Koreza, Daniela Felingueja in Leticie Slapnik Yebuah so v toplih barvah Afrike oder kot prave amazonke zavzele plesalke KUD Baobab, ki so se vmes prelevile še v tolkalke. S svojimi urnimi boki in neverjetno skladnostjo gibov so razvnemale domišljijo moškega in vzbujale sladko zavist ženskega dela občinstva, ki je s huronskim aplavzom nagradilo prav vsako plesno miniaturo in obsežnejšo koreografijo, ki jih je pod taktirko Maše Kagao Knez plesna skupina Baobab razvijala letos. Nastopajoči so razveselili še z repetejem neustavljive energije na odru, zbrani pa so si takoj zamrmrali: na afriško snidenje ob letu osorej, na 4. Baofestu torej, ali pa že prej, na plesnih ali bobnarskih delavnicah KUD Baobab.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin