Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2011,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 14.37

8 let

Akademija za ples se predstavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prva slovenska plesna akademija idejnega očeta Tomaža Ambroža se bo v petek, 21. januarja, predstavila s plesno predstavo svojih študentov. Se obeta preporod plesa v Sloveniji?

Predstavitev študentov prve Akademije za ples v Sloveniji, ki bo 21. januarja ob 17. uri na Štihovi 7 v Ljubljani, bo seveda plesno obarvana. Plesno predstavo so oblikovali študenti katedre za družabni ples, tekmovalni ples, džez ples in sodobni ples, raznolik program pa so pripravili profesorji Ingrid Radman, Marko Urbanek, Nina Mavec Krenker, Tina Jarc Šifrar, Bor Sojar Voglar, Brane Završan, Tomaž Ambrož, Tomo Tololeski, Rosana Horvat, Barbara Nagode Ambrož, Igor Sviderski, Nataša Ambrož, Mojca Bandelj in Iryna Stanković. Po enournem uradnem plesnem nastopu bo še neformalno druženje študentov, predavateljev in občinstva.

Visokošolski študijski program Ples, koreografija

Tomaž Ambrož si je že od nekdaj želel pod eno streho združiti plesne strokovnjake z različnih plesnih področij in tako zapolniti vrzel akademske izobrazbe plesalcev, koreografov, plesnih pedagogov in trenerjev na slovenskih tleh. Pri oblikovanju programa in preskakovanju birokratskih ovir je dekanu Akademije za ples pomagala Barbara Močan, ki je v mladosti plesala in si pridobivala znanje in izkušnje na različnih delovnih področjih. Tako se je 18. decembra 2009 na Senatu za akreditacijo pri Svetu za visoko šolstvo RS akreditiral visokošolski študijski program Ples, koreografija, ki so ga začeli izvajati v šolskem letu 2010/2011 in že prvo leto je na akademijo vpisanih 34 študentov, še večje zanimanje pa pričakujejo jeseni. Bodoči študentje Akademije za ples se morajo izkazati na preizkusu nadarjenosti, med pogoje za vpis pa štejejo še opravljena matura, splošni uspeh v 3. in 4. letniku in dobro zdravstveno stanje.

"Čas je že bil, da Slovenija dobi Akademijo za ples"

Visokošolski študijski program po prvi bolonjski stopnji ima štiri smeri: družabni ples, džez ples, sodobni ples in tekmovalni ples (standardni in latinskoameriški plesi), ki traja tri leta oziroma šest semestrov in obsega skupaj 180 kreditnih točk po ECTS. Diplomanti pridobijo naziv diplomirani plesalec, koreograf (VS) oziroma diplomirana plesalka, koreografinja (VS) – s kratico dipl. ples. kor. (VS). Program Akademije za ples izvajajo uveljavljeni domači in plesni pedagogi, ki se prav vsi strinjajo, da je bil že čas, da Slovenija dobi takšno ustanovo, ki bo popeljala plesalce še višje, kot so bili do zdaj. "Akademija za ples je zelo pomembna za Slovenijo, saj do zdaj v Sloveniji ni bilo univerzitetne izobrazbe za plesalce, koreografe, plesne pedagoge … in so v glavnem vsi, ki so se želeli izobraziti, morali v tujino," je o pomenu slovenske plesne akademije povedala tudi plesna novinarka in plesna kritičarka Barbra Drnač, tudi sama študentka Akademije za ples, in sicer na katedri za džez ples.

Ne spreglejte