SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

22. državna revija pevskih zborov

2

termometer

30. in 31. marca se je v Delavskem Domu v Zagorju ob Savi odvijalo že 22. državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov Slovenije. Nagrado najboljšega je osvojil Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje.

Bienalno državno tekmovanje najboljših slovenskih otroških in mladinskih zborov, poteka že od leta 1968. Na tekmovanju so se predstavili mladi pevci iz 33 izbranih najboljših slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov. Za državno priznanje se je na letošnjem dogodku potegovalo 17 otroških, 11 mladinskih in po trije dekliški ter mešani mladinski pevski zbori. V sporedu, s katerim se je predstavil vsak zbor, je bila obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in ena ali dve pesmi po lastni izbiri.

Zmagovalec je Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje

Komisija je zbore nagradila z 12 srebrnimi in 20 zlatimi priznanji.

Zmagovalec državnega tekmovanja je Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, katerega vodi Katja Gruber.

Najboljši otroški zbor je bil Otroški pevski zbor OŠ Ljubno ob Savinji, najboljši mladinski Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, v dekliškem sestavu je bil najboljši Dekliški zbor Gimnazije Želimlje.

Med mešanimi zbori so bili najboljši zbor Gimnazije Koper in med debitanti Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje.

Komisija je za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi izbrala Otroški pevski zbor OŠ Ljubno ob Savinji, za pesem Na planincah luštno biti.

Nagrado glasbene matice Ljubljana je prejel Patrick Quaggiato za skladbo Spalni vlak.

Revija Zagorje je vse od svoje postavitve imela nepogrešljivo vlogo v spodbujanju kakovostne rasti zborovskega petja v Sloveniji. Mnoge pevke in pevci in njihovi zborovodje, ki danes predstavljajo konico naše zborovske piramide pri odraslih zborih in tudi v drugih vokalnih zasedbah, so svoje prve izkušnje nabirali prav na zagorskem odru. V Zagorju je do sedaj nastopilo 982 zborov, 192 zborovodij. Mnogi slovenski skladatelji so namensko za nastop na reviji napisali kar 79 novitet.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin