Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Torek,
10. 10. 2023,
6.20

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

novorojenček dojenček dojenje Prihaja dojenček

Torek, 10. 10. 2023, 6.20

7 mesecev

Mastitis: kako si pomagati?

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
dojenčke dojenje

Mastitis je vnetje dojk, ki se najpogosteje pojavi pri doječih materah, vendar ni omejen samo na njih. To lahko prizadene vsako žensko ne glede na starost ali življenjski slog. Pogosto se pojavi v prvih mesecih po porodu, ko je dojenje še posebej intenzivno, vendar se lahko razvije tudi v drugih obdobjih življenja. Mastitis je lahko zelo boleč in neprijeten, zato je pomembno, da ga pravočasno prepoznamo in ustrezno zdravimo.

Mastitis ni le težava, ki prizadene doječe matere, lahko se pojavi tudi pri ženskah, ki niso nikoli rodile ali dojile. Včasih se lahko razvije zaradi zamašenih mlečnih kanalov, bakterijske okužbe ali celo zaradi mehanskih poškodb dojke. Tudi moški niso popolnoma odporni proti temu stanju, čeprav je pri njih veliko redkejše.

Zaradi različnih vzrokov je ključnega pomena, da se ob pojavu simptomov, kot so rdečina, oteklina in bolečina v dojki, nemudoma posvetujemo z zdravnikom. Pravočasna diagnoza in zdravljenje sta ključna za preprečevanje morebitnih zapletov, kot so abscesi ali celo sistemske okužbe.

Kaj je mastitis?

Mastitis je vnetno stanje, ki prizadene dojke. Pogosto je povezan z okužbo in lahko povzroči bolečino, oteklino in rdečico. V nekaterih primerih se lahko pojavita tudi vročina in splošno slabo počutje. Mastitis je pogosto posledica zamašenih mlečnih kanalov, ki se lahko zamašijo zaradi nepravilnega pristavljanja dojenčka ali nepravilnega iztekanja mleka.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Simptomi mastitisa

Simptomi mastitisa so lahko zelo različni, od blagih do zelo resnih. Najpogostejši simptomi vključujejo bolečino v dojki, oteklino, rdečico in toploto na prizadetem območju. V nekaterih primerih se lahko pojavita tudi povišana telesna temperatura in mrzlica. Če opazite katerega od teh simptomov, je pomembno, da se čim prej posvetujete z zdravnikom.

Diagnoza mastitisa običajno temelji na kliničnem pregledu in anamnezi. V nekaterih primerih je lahko potrebna dodatna diagnostika, kot so ultrazvok, mamografija ali celo biopsija. Zdravnik bo morda predpisal tudi antibiotike, če sumi na bakterijsko okužbo.

mastitis, doječek | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zdravljenje mastitisa

Zdravljenje mastitisa je odvisno od vzroka in resnosti simptomov. V blagih primerih lahko pomagajo topli obkladki, masaža in redno praznjenje dojk. V primeru bakterijske okužbe bodo potrebni antibiotiki. Pomembno je, da zdravljenje začnete čim prej, da preprečite morebitne zaplete, kot so abscesi ali celo sepsa.

Alternativne metode zdravljenja: Poleg konvencionalnih metod zdravljenja so na voljo tudi nekatere alternativne možnosti, kot so akupunktura, homeopatija in zeliščna zdravila, vendar je pomembno, da se pred uporabo teh metod posvetujete z zdravnikom.

Blaženje začetne faze mastitisa doma

Preprečevanje začetne faze mastitisa je ključnega pomena, še posebej če ste že kdaj doživeli to neprijetno stanje. Na srečo obstaja več načinov, kako lahko doma poskrbite za preprečevanje tega vnetnega stanja dojk.

Prvi korak je pravilno pristavljanje dojenčka na dojko. Nepravilno pristavljanje lahko vodi do zamašenih mlečnih kanalov, ki so pogosto predhodnik mastitisa. Zato je pomembno, da se posvetujete z medicinsko sestro ali zdravnikom, ki je specializiran za dojenje, da vam pokaže pravilno tehniko.

Dojenje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Drugi korak je redno praznjenje dojk. Če dojke ostanejo polne mleka, se poveča tveganje za zamašitev mlečnih kanalov. Zato je priporočljivo, da dojite ali mleko izbrizgate vsake tri ali štiri ure.

Tretji korak je uporaba toplih obkladkov. Toplota lahko pomaga pri odprtju mlečnih kanalov in s tem prepreči zamašitev. Obkladke lahko naredite iz tople vode in brisače ali pa kupite posebne gel obkladke, ki jih lahko segrejete.

Četrti korak je masaža dojk. Nežna masaža v smeri bradavice lahko pomaga pri odstranjevanju morebitnih zamaškov in izboljša pretok mleka. To je še posebej koristno, če že čutite začetne simptome, kot sta bolečina ali oteklina.

Peti korak je nošenje udobnega spodnjega perila. Pretesno ali neudobno perilo lahko pritiska na dojke in s tem poveča tveganje za zamašitev mlečnih kanalov. Izberite perilo, ki je izdelano iz lahkih materialov in ki se vam dobro prilega.

Z upoštevanjem teh petih korakov lahko znatno zmanjšate tveganje za razvoj mastitisa. Vendar pa je pomembno, da ob prvih znakih težav poiščete zdravniško pomoč, saj lahko le zdravnik pravilno diagnosticira in zdravi to stanje.

Preprečevanje mastitisa

Najboljši način za preprečevanje mastitisa je redno in pravilno praznjenje dojk. To ne pomeni le rednega dojenja ali izbrizgovanja mleka, ampak tudi pravilnega pristavljanja dojenčka na dojko. Nepravilno pristavljanje lahko povzroči zamašitev mlečnih kanalov, kar je eden od glavnih dejavnikov za razvoj mastitisa. Zato je smiselno, da se naučite tehnik pravilnega pristavljanja, po možnosti že pred rojstvom otroka ali s pomočjo strokovnjaka za dojenje po rojstvu.

dojenje, dojenček, novorojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Stiskanje ali pritiskanje na dojke je prav tako nekaj, čemur se je treba izogibati. To lahko povzroči zamašitev mlečnih kanalov ali celo poškodbe tkiva, kar lahko privede do vnetja. Če dojke postanejo prepolne, je priporočljivo, da jih nežno izpraznete, da preprečite morebitne težave.

Udobno in ne pretesno spodnje perilo je še en pomemben dejavnik pri preprečevanju mastitisa. Pretesno perilo ali modrčki, ki stiskajo dojke, lahko povzročijo zamašitev mlečnih kanalov. Zato je priporočljivo izbrati modrčke, ki so narejeni iz lahkih in raztegljivih materialov.

Nazadnje, a nič manj pomembno, je tudi vzdrževanje splošne higiene in čistoče dojk. Redno umivanje in sušenje bradavic lahko prepreči bakterijske okužbe, ki lahko privedejo do mastitisa. Tako boste z manjšo verjetnostjo doživeli to neprijetno vnetje in boste lahko uživali v čudoviti izkušnji dojenja brez nepotrebnih zapletov.

Mastitis je resno stanje, ki zahteva takojšnjo medicinsko pomoč. Z zgodnjim prepoznavanjem simptomov in pravočasnim zdravljenjem lahko preprečite morebitne zaplete. Zato je nujno, da ob prvih znakih mastitisa ne odlašate in takoj poiščete strokovno medicinsko pomoč. Le tako lahko preprečite morebitne zaplete in zagotovite, da bo vaša izkušnja z dojenjem čim manj stresna in boleča.

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

 

Ne spreglejte