Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 6. 2012, 12.48

8 let

Uživaško kolesarjenje ob Blatnem jezeru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Blatno jezero postaja vse bolj priljubljeno tudi med kolesarji, ki jadranski vrvež zamenjajo za madžarsko obalo in jih kanček raziskovalnega duha vodi okrog nič kaj blatne osvežujoče vodne gmote.

Proti Madžarski? Zakaj pa ne! V dneh, ko se kača avtomobilov naveličano kotali proti jadranski obali, se morda v misli potihoma prikrade imenitna ideja: zamenjati smer. Zakaj pa ne? Proti Madžarski se niti v najhujših prometnih konicah ni treba bati prehude gneče na cesti, morje – no, Blatno jezero – pa je prav tako na dosegu roke, le uro vožnje od slovensko-madžarske meje. Da pa ščepec ukradenih prostih dni le ne bo prelenoben, je kolo idealen družabnik za počitnikovanje ob madžarskem "morju" in raziskovanje njegove okolice.

S kolesom okrog Blatnega jezera Prva misel vsakega kolesarja bo seveda na potujočem razgledniku obkrožiti največje evropsko sladkovodno jezero. Dobrih 210 kilometrov, kolikor jih v obsegu zbere Blatno jezero, je za zagrizene kolesarje mala malica, uživači pa si lahko kolesarsko pogačo razdelijo na dva ali tri kose, saj ob poti kar ne zmanjka naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, ki si zaslužijo turistično pozornost. Ob jezeru gosto posejani kampi, hoteli, restavracije in gostilne ter trajekt, ki tudi kolesarje dostavi na sosednji breg jezera, le še olajšajo to odločitev.

Kolesarske poti ob jezerski obali so zgledno urejene in dobro označene, tako da prehudih orientacijskih orehov ni treba treti. Večinoma se izognejo prometnicam, a ponekod jih je že načel zob časa, zato bosta mestno ali treking kolo prava izbira. Izhodišč pa je ob jezeru, dolgem 77 in širokem do največ 15 kilometrov, na voljo skoraj neomejeno. Slej ko prej se na kolesarsko ogrlico nanizajo starodavni Keszthely, največje mesto ob jezeru, Badacsonytomaj ob vznožju vinogradniških gričev, polotoška vasica Tihany z razkošnimi razgledi, jadralski in zdraviliški paradiž Balatonfüred, pa mondeni Siófok, križanec plažne in nočne zabave, in v nadaljevanju vrsta mestec na južni obali Blatnega jezera z Balatonboglárjem, mestom grozdja in vina, na čelu. In krog je brž sklenjen.

Nad madžarsko "morje" Bolj kot ne ravninsko nabiranje kilometrov okrog Blatnega jezeru je tudi v vročih poletnih dneh prijetno, ko piš med nezahtevnim potiskanjem na pedala prijetno oplazi telo v gibanju. Spodobi se tudi vsaj malce spotiti, kar bo najlažje na bolj razgibani severni obali jezera. Vijugaste stranske ceste kar kličejo, da se "izgubiš" na njihovih vzpenjajočih se ovinkih. Le pošten streljaj od Blatnega jezera je pokrajina povsem drugačna. Vodno prostranost zamenjajo vulkanski osamelci, ob vznožju katerih se na vse strani razprostirajo vinogradi, zeleno preprogo pa tu in tam prekinejo polja sončnic, ki jim kar ni videti konca. Do posameznih razgledišč bo znoj že tekel v potokih, a se splača nagraditi z Blatnim jezerom z višine, za konec dneva – ko kopališki vrvež že zamre – pa se še osvežiti v njem.

Ne spreglejte