Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2009,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 24. 4. 2009, 12.44

8 let

Turizem za najzahtevnejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Elitni turizem je način potovanja za tiste, ki ne gledajo na ceno, temveč zgolj na vrhunskost ter ekskluzivnost doživetij.

Pri nas je elitni turizem še v povojih, saj tisti, ki si ga lahko privoščijo, posegajo večinoma po ponudbi tujih agencij, bodisi zato, ker se v naši majhni državi vse prehitro izve, bodisi zato, ker dejansko primanjkuje ponudbe, v kateri je dosegljivo praktično vse, kar si gost zamisli. Ponudba se prilagaja vsem gostovim željam in potrebam Pri elitnem turizmu gre za visoko cenovno turistično ponudbo, ki lahko zadovolji vse gostove želje, ki so včasih lahko precej nenavadne in čudaške, pojavljajo pa se lahko tudi med dopustom, zato morajo biti ponudniki tovrstnega turizma pripravljeni na vse. Gre torej za vrhunski turizem na najvišji možni ravni, ki ponuja ekskluzivnost. Bistveno pri elitnem turizmu ni v tem, da se mora gost prilagajati neki standardizirani ponudbi, temveč v tem, da se ponudba v vseh segmentih kar najbolj prilagodi gostovim željam in potrebam.

Vse na dosegu roke Počitnice te vrste so popolnoma prilagojene gostom, njihovim zahtevam in potrebam. Gostje se sami odločajo, kdaj in kam bodo pluli ali leteli, kaj želijo početi, videti, doživeti glede na svoje interese, naj bodo to kulinarični užitki, šport, odkrivanje naravnih lepot ali samo lenarjenje in sprostitev. Ves čas jim je na voljo veliko število ljudi, da gostom ni treba niti migniti s prstom, v kolikor želijo, pa seveda lahko aktivno sodelujejo.

Elitne destinacije Predpogoj za izvajanje takšnega turizma so destinacije z naravnimi danostmi, ki omogočajo izvedbo z usreznimi namestitvenimi zmogljivostmi. Navadno gre za resorte, ki so ločeni od tistih, dostopnih »navadnim smrtnikom«, kajti v elitnem turizmu je visoko cenjena zasebnost in diskretnost, zato takšni gostje nikoli ne stojijo v vrsti ali obtičijo v prometnem zamašku. Destinacije z naštetimi lastnostmi po svetu najdemo recimo v Švici (St. Moritz, Gstaad), Franciji (Chamonix, Diableret), Kanadi, ZDA, določenih krajih na Tajskem, severni Sardiniji, južni Afriki, na Tahitiju, Bori Bori, Združenih arabskih emiratih ... Za elitni turizem velja tudi navtični turizem na velikih jahtah.

Elitni turizem ne predvideva mešanja te vrste gostov z domačim prebivalstvom in drugimi kategorijami turistov. Organizatorjem nikoli ne sme zmanjkati idej, kako zadovoljiti najbolj zahtevne goste. Ponuditi jim mora dovolj zasebnosti, ko jo želijo, hkrati pa posebno animacijo, zabavo, kulturna doživetja, vse v skladu z njegovimi željami. Tak turist ima vedno možnost ekskluzive, kar pomeni, da samo zanj odprejo sicer množično obiskano turistično atrakcijo, da samo zanj odigrajo gledališko predstavo ali da priljubljena pevka nastopi izključno zanj.

Brezhibna organizacija

Pri izvedbi elitnega turizma si organizatorji ne morejo privoščiti, da bi šlo kaj narobe. Zato morajo dobro poznati vse partnerje in izvajalce programov in jih tudi primerno izobraziti. Še bolje pa se morajo pozanimati o naročnikovih željah in navadah, o njegovem življenjskem slogu, poznati morajo njegovo starost, ali prihaja z družbo prijateljev, poslovnih partnerjev ali z družino ter še veliko drugega, da so lahko počitnice zanj čim bolj prijetne.

Organizacija takih počitnic je velik zalogaj tudi za ponudnike. Po podatkih ILTM (International Luxury Turism Market) elitni gostje predstavljajo 3 % svetovnih popotnikov, vendar ti ustvarijo kar 20 % turistične potrošnje. Ti gostje pa so tudi neobčutljivi na gospodarsko recesijo, ki sicer pomembno vpliva na množični turizem.

In koliko stane teden »elitizma«? Če si ga zagotovite pri slovenskih ponudnikih, boste odšteli nekje med 30 in 60 tisoč evri na teden, odvisno od tega, kaj želite videti in kako natrpan bo vaš program. V tujini se ti zneski podvojijo ali celo podeseterijo.

Ne spreglejte