Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 1. 2011,
8.54

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 1. 2011, 8.54

8 let, 2 meseca

S čolnom v Križno jamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Križna jama na obrobju Cerkniškega polja slovi po čarobnih podzemnih jezerih, baročnem jamskem nakitu, najdišču kosti jamskega medveda in prvinskem doživetju podzemnega kraljestva s čolnom.

Za priložnostne in strastnejše jamarje

Križna jama je pravi sladkorček za priložnostne in strastnejše jamarje, ki želijo spoznati četrti jamski sistem na svetu po pestrosti jamskih organizmov, drugo največje prezimovališče malega podkovnjaka v Sloveniji in eno najpomembnejših nahajališč kosti jamskega medveda na svetu, hkrati pa podati roko skrbnikom jame – Društvu ljubiteljev Križne jame. Cilj upravljanja in skrbništva nad desetkilometrskim sistemom Križne jame je varovanje jame in prikaz naravne jame, v katero umetna razsvetljava še ni zašla. Poudarek je na izobraževanju obiskovalcev o varovanju krasa, spremljanju raziskovalcev ter povezovanju kraškega podzemlja in površja.

Zaradi varovanja podzemnega kraljestva Križne jame je obisk omejen in poteka v manjših skupinah. Prgišče znamenitosti suhega dela jame si lahko vse dni v letu vodeno ogledate v eni uri, za jamske sladokusce pa je prava izbira štiriurno odkrivanje skrivnosti kraškega podzemlja s čolnom. Če za nameček na "loteriji" zadenete še vodnika Alojza Troho, živo enciklopedijo Križne jame, bo jamska dogodivščina popolna.

Enourni ogled suhega dela jame za uverturo

Med enournim ogledom suhega dela jame se boste sprehodili po začetnih prostornih dvoranah in že občudovali sigaste umetnine – od ponvic do manjših kapnikov. S pomočjo ročnih svetilk boste nadaljevali raziskovanje proti kapniku Čimborasu, kjer so razstavljene kosti jamskega medveda, nekdanjega občasnega prebivalca Križne jame, ki je za sabo pustil tudi medvedje obruse. Za češnjo na vrhu smetane si boste privoščili desetminutno vožnjo po prvem jezeru in se po isti poti vrnili nazaj.

Mrzla jama pri Ložu, kot je bilo prvotno ime Križne jame, je tudi v resnici prijetno sveža, saj vse leto ohranja temperaturo osem stopinj Celzija, zato za obisk nikar ne pozabite na topla oblačila in dodatne nogavice.

Štiriurni ogled vodnega dela jame za jamske sladokusce

Neprecenljivo doživetje veličastja Križne jame ponuja daljša jamarska ekspedicija, na kateri se s čelado z naglavno svetilko, v jamarskem kombinezonu in gumijastih škornjih s čolnom in vodnikom odpravite 1600 metrov globoko v nedrje kraške lepotice. Med premagovanjem sigovih pregrad in enega podzemnega jezerca za drugim mimo polzi prava podzemna kraška pravljica. Nekatere baročne kapniške tvorbe se ponašajo z zvenečimi imeni, kot so Beneški pristan, Piratska ladja in Goba, druge navdušujejo brezimno: kapniški slap, jaslice, gromozanski stalagmitski možgani, umetelne zavese, stalaktitski deževniki, korenček … kar ne zmanjka osupljivega nakita izpod prstov ustvarjalne matere narave, ki iz metra v meter spodbuja domišljijo obiskovalcev. Vse do velike podorne dvorane Kalvarije, kjer podzemno razkošje dopolnjujejo še kaskadne brzice. Po sprehodu med gosto posajenimi kapniki se boste s čolnom vrnili do vhoda v jamo, če pa se odločite za sedemurno jamarsko ekspedicijo, boste nadaljevali po Pisanem rovu še do Kristalne gore.

Skrivnostno doživetje je rezervirano za omejeno število občudovalcev kraškega podzemlja, saj lahko zaradi varovanja jame vodni del Križne jame obišče le ena skupina z največ štirimi obiskovalci dnevno. Za obisk se boste morali dogovoriti vnaprej, štiriurno jamsko odisejado pa si lahko privoščite prav vsak dan v tednu ob skoraj katerikoli uri, saj je notranjost jame enako črna tako podnevi kot zvečer. Za ogled velja izkoristiti zimske mesece z najugodnejšim vodostajem za obisk jame s čolnom, ki pozimi drsi po najbolj kristalno čisti vodi.

Živalsko kraljestvo Križne jame

Križna jama je četrta na svetu po številu vrst pravih jamskih živali – kar 44 različnih vrst je poiskalo zavetje v njeni notranjosti. V jami prezimuje okrog 400 netopirjev sedmih različnih vrst z najpogostejšim malim podkovnjakom na čelu. Poleg znamenitega jamskega hrošča drobnovratnika in številnih drugih kopenskih jamskih živali ima Križna jama tudi zelo bogato vodno živalstvo. Pisanemu opaloscentnemu črvu, ki v jamah s človeško ribico ostane spregledan, družbo v vodi delajo še jamska postranica, jamski ježek in druge majcene živali.

Ne spreglejte