SiolNET. Trendi Potovanja
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neverjetna tehnologija omogočila virtualno obdukcijo egipčanske mumije #video

1,14

termometer

Stari Egipt se je srečal s sodobno medicinsko tehnologijo, ko so na mumiji v milanski bolnišnici opravili računalniško tomografijo, da bi odkrili, kako je bila videti, kako je živela in kako je umrla.

Ostanke mumije, ki naj bi domnevno pripadala starodavnemu egipčanskemu duhovniku Ankhekhonsu, so iz bergamskega muzeja pripeljali v milansko bolnišnico in jo preučili z računalniško tomografijo. Gre za postopek, ki omogoča obdelavo rentgenskih posnetkov s pomočjo računalnika.

Projekt, imenovan Mumija, ki jo je treba rešiti, sta zasnovala Mummy Project Research in muzej v Bergamu. "Gre za nekakšno virtualno obdukcijo. Postopek omogoča preučevanje mumije, rekonstrukcijo življenja in smrti te osebe ter ugotavljanje spola," je za Reuters pojasnila Sabina Malgora, direktorica projekta Mummy Project Research.

Računalniška tomografija lahko dokončno potrdi predvidevanja znanstvenikov. Računalniška tomografija lahko dokončno potrdi predvidevanja znanstvenikov. Foto: Reuters

Medicinsko osebje v bolnišnici je na mumiji izvedlo tudi kemične in fizikalne analize, da bi razumelo, s kakšnimi izdelki so mumificirali telo. Čeprav so prepričani, da gre za mumijo egipčanskega duhovnika, pa direktorica Malgora pojasnjuje, da bodo to lahko potrdili le z računalniško tomografijo.

V preteklosti je namreč pogosto prihajalo do napačnih predvidevanj. Računalniška tomografija mumije, za katero so znanstveniki v Varšavi prav tako mislili, da pripada moškemu duhovniku, je odkrila, da gre v resnici za balzamirano telo ženske pri dvajsetih letih v tretjem trimesečju nosečnosti.

Mumija naj bi pripadala starodavnemu egipčanskemu duhovniku Ankhekhonsu. Mumija naj bi pripadala starodavnemu egipčanskemu duhovniku Ankhekhonsu. Foto: Reuters

Malgora je razkrila, da jim bo bolnišnična analiza omogočila tudi preučevanje starodavnih bolezni in ran, ki bi lahko bile v pomoč pri sodobnih medicinskih raziskavah.

Preberite tudi:

Neandertalci Trendi Arheologi odkrili nove ostanke neandertalcev #video najdba Novice V največji rimski najdbi zadnjega stoletja našli orožje, nakit, orodje in novce diamant Botsvana Novice Odkrili enega največjih diamantov, na svetu zgolj trije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin