SiolNET. Trendi Potovanja
1,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najdražja vila na svetu išče kupca, a te cene ni pripravljen plačati nihče #foto

1,49

termometer

vila Ludovisi
Foto: Guliverimage/AP

Na "dražbi stoletja" so za skoraj pol milijarde evrov skušali prodati starodavno palačo v Rimu, ki jo krasijo dela nekaterih največjih umetnikov v zgodovini.

V torek se je na dražbi, ki jo je odredilo sodišče, znašel rimski dvorec Casino dell'Aurora, znan tudi kot vila Ludovisi. Gre za eno najlepših zgodovinskih rezidenc v Rimu, ki ob dolgi preteklosti v sebi skriva dela slovitih mojstrov umetnosti, med drugim edino znano stropno poslikavo, ki jo je kdaj naslikal Caravaggio.

Caravaggieva poslikava Jupiter, Neptun in Pluton Caravaggieva poslikava Jupiter, Neptun in Pluton Foto: Guliverimage/AP

Vila, zgrajena leta 1570, je v lasti družine Ludovisi vse od začetka 17. stoletja, zdaj pa je sodišče odredilo, da jo je treba prodati. Zakaj? Zaradi najbolj značilnega vzroka: dediščinskega spora. Lastijo si jo namreč tako otroci zadnjega lastnika, princa Nicola Boncompagnija Ludovisija, ki je umrl leta 2018, kot njegova tretja žena, v Teksasu rojena princesa Rita Jenrett Boncompagni Ludovisi.

Princesa Ludovisi, ki se bo morala ob prodaji izseliti iz vile. Princesa Ludovisi, ki se bo morala ob prodaji izseliti iz vile. Foto: Guliverimage/AP

Čeprav je v precej slabem stanju in bi bilo treba v njeno obnovo vložiti več milijonov evrov, vrednost zgradbe in pripadajočega posestva ocenjujejo na vrtoglavih 471 milijonov evrov. Predvsem zaradi umetnostnih del, ki jih skriva – samo Caravaggieva poslikava naj bi bila vredna prek 300 milijonov evrov.

Ob italijanskih renesančnih mojstrih v vili Ludovisi visijo dela še mnogo drugih slavnih umetnikov, med drugim Marca Chagalla, Pabla Picassa in Salvadorja Dalija (na fotografiji). Ob italijanskih renesančnih mojstrih v vili Ludovisi visijo dela še mnogo drugih slavnih umetnikov, med drugim Marca Chagalla, Pabla Picassa in Salvadorja Dalija (na fotografiji). Foto: Guliverimage/AP

Na torkovi dražbi niso prejeli niti ene ponudbe, čeprav je bila minimalna cena postavljena pod vrednostjo zgradbe, sprejeti so bili pripravljeni tudi "le" 353 milijonov evrov. A kupca kljub temu ni bilo.

Prodaja pa s tem ni odpovedana, aprila bodo dražbo ponovili, takrat naj bi bila cena kar 20 odstotkov nižja.

vila Ludovisi Foto: Guliverimage/AP

Možnost, da bi vila, z njo pa dela velikih italijanskih mojstrov, padla v roke tujih bogatašev, je medtem močno razburila italijansko javnost. Kulturniki od države zahtevajo, da posreduje in prodajo prepreči, zagnali so tudi spletno peticijo, s katero želijo preprečiti "razprodajo kulture" in ki je zbrala že več kot 35 tisoč podpisov.

Italijanska zakonodaja sicer dopušča, da oblasti preprečijo prodajo vile zasebnemu kupcu, a to le tako, da jo kupijo za isti znesek, kot ga je ta pripravljen plačati.

Oglejte si še:

Villa Balbiano Trendi Za tisoč evrov najemite vilo iz Hiše Gucci #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin