Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2010,
8.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 11. 2010, 8.47

8 let, 1 mesec

Na potovanje skozi čas na Dobrno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hiša kulturne dediščine – zbirka Polenek na Dobrni je prava etnološka zakladnica, v kateri boste obudili spomin na življenje in delo naših prednikov. Tja vas lahko zapelje celo vlakec.

Z vlakcem po Dobrni Za spoznavanje Dobrne in njene okolice si lahko privoščite vožnjo s turističnim vlakom. Brkati strojevodja Jože Polenek ponuja dve progi – Dolino mlinov in Hudičev graben –, naslednje leto pa bosta zaživeli še dve: pravljični gozd in proga do jame Ledenice. Po Dolini mlinov pod hribom Temnjak, kjer je nekoč delovalo 13 mlinov, danes pa jih še šest, vas bo turistični vlak popeljal do razvalin Kačjega gradu, v obnovljenem Voukovem mlinu pa boste lahko pobliže spoznali mlinarstvo. Proga Hudičev graben vodi skozi idilično istoimensko sotesko ob Dobrnici in vključuje obisk najstarejše gostilne na Dobrni. Obe vožnji se iztečeta pred Hišo kulturne dediščine – zbirka Polenek, kjer se pravo doživetje šele začne.

Hiša kulturne dediščine – zbirka Polenek

Etnološka zakladnica kraljuje v topliškem kozolcu, nekdanjem gospodarskem poslopju Term Dobrna. Strastni zbiratelj starin Jože Polenek je pred dobrimi tremi leti kozolcu vdihnil etnološko dušo, ki jo izžareva celotna zbirka okrog 15 tisoč razstavljenih predmetov iz vse Slovenije. V dveh nadstropjih boste spoznali življenje in delo naših prednikov. Meščansko kuhinjo boste lahko primerjali s črno, pokukali v kmečko izbo s krušno pečjo, kmečko "hišo" z bohkovim kotom in v številne delavnice domačih obrti: sedlarsko, coklarsko, pletarsko, mizarsko, sodarsko in kolarsko, za nameček še v kovaško, tesarsko, krojaško, čevljarsko, pečarsko in lončarsko delavnico. Občudovali boste lahko številne ohranjene izdelke pohorske glažute, ročno poslikano keramiko majoliko, baročno keramiko, izdelke iz savinjske črne gline ter venčke iz suhega in povoskanega cvetja.

V zgodovino vas bodo popeljali še šolski kotiček s tablicami za pisanje in prvim slovenskim berilom, čebelarski kotiček, otroški kotiček z avstroogrsko posteljico, frizerski salon, fotografski kotiček in glasbeni kotiček z inštrumenti starinske vrednosti in najstarejšo dobrnsko narodno nošo. Spoznali boste še gozdarstvo, kletarstvo, mlinarstvo, pekarstvo, mesarstvo, žganjekuho, predelavo volne in lanu, slamokrovstvo in skodlarstvo ter si ogledali kopico starinskega kmečkega orodja, ob starih uniformah pa boste lahko nostalgično odpotovali v čase nekdanje Jugoslavije.

Ampak to še ni vse … če si boste vzeli še kakšno dodatno minuto, morda uro, obiščite še Jožefov hram pod kozolcem, kjer vas čaka prava kmečka krčma z raznoliko posodo, nadvse zanimivo zbirko klobukov in še marsičim, saj Hiša kulturne dediščine – zbirka Polenek kar ne neha presenečati. Etnološko navdušenje je zagotovljeno!

Ne spreglejte