Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2017,
18.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

1

Natisni članek

Na dopustu Koper Piran morje obala

Petek, 11. 8. 2017, 18.51

6 let, 7 mesecev

Na meji zmogljivosti: na Obalo pljusknil turistični val #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

1

Na Obali se vse težje spopadajo s turističnimi rekordi: konec tedna se zgodi, da je v piranski občini tudi več kot 40 tisoč ljudi. Celo kanalizacija, načrtovana za 35 tisoč ljudi, komaj še prenese obremenitev.

Novinar: Marko Gregorc / Video: Planet TV


Takoj ko se nad Koprom razkadijo oblaki, osrednji trg preplavijo skupine turistov. Če je bil Koper pred desetletjem za turiste še povsem neznana destinacija, se je letos znašel med desetimi najbolj iskanimi turističnimi atrakcijami v Sloveniji. "V Kopru smo z letošnjo sezono zelo zadovoljni. Opažamo povečan prihod turistov po prihodih in prenočitvah," pojasnjuje Tamara Kozlovič s turistične organizacije Koper.

S križarkami v Koper pride 80 tisoč turistov

mesto Koper | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Poseben turistični segment so obiskovalci, ki se v Koper pripeljejo s križarkami. Tudi ta v letošnjem letu beleži lepe rezultate, več kot 60 prihodov potniških ladij, nekaj manj kot 80 tisoč obiskovalcev, pove Kozlovičeva.

Večina križark pristane maja in avgusta. Zato mesto ob vrhuncu sezone s turisti ni pretirano obremenjeno.

V Kopru tudi sicer ne primanjkuje parkirnih prostorov za vse dnevne obiskovalce. Tranzit že leta uspešno požira avtocesta.

V Portorožu imajo težave s pločevino

Večje težave s pločevino imajo v Portorožu, kjer turistična sezona že dolgo ni le poleti. Od prvega januarja do 31. junija so imeli kar 14-odstotno rast prenočitev v hotelih, pojasnjuje Igor Novel, direktor turističnega združenja Portorož.

Turiste usmerjajo tudi na podeželje

O zastojih med Strunjanom in Valeto lahko vozniki poslušamo skoraj vsako nedeljo. V poletnih mesecih začne v mestu rož primanjkovati tudi parkirnih prostorov. V turističnem združenju Portorož zato turiste usmerjajo tudi iz mesta na podeželje. Prav v ta namen so zdaj naredili digitalno akcijo, kjer ponujajo skrite kotičke Portoroža in Pirana.

Portorož | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

V Piranu ura parkiranja tudi po pet evrov

Prav Piran je v teh dneh daleč najbolj obremenjena točka na Obali. Glavno cesto si delijo pešci, kolesarji, motoristi in avtomobili. Zadnje ura parkiranja stane kar pet evrov. In medtem ko piranski hotelirji razmišljajo že o prihodnji sezoni, bi morala piranska občina razmere, vsaj kar zadeva infrastrukturo, urediti že pred nekaj desetimi sezonami, da ne bomo ob takšnem stanju podobnega poziva kot z Bleda slovenski turisti slišali še z naše Obale.

Ne spreglejte