Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
23.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 23.48

8 let

Jesenski sprehod po Pragi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Praga je priljubljeno turistično mesto, kjer se na tlakovanih ulicah srečujejo ljudje vseh jezikov in polti.

Je mesto, ki lahko po številu raznih lokalov precej spominja na belo Ljubljano. Kraj, kjer poceni pivo teče v potokih, in kjer marsikdo poskusi misteriozni absint, ki so ga včasih tako zelo opevali nekateri umetniki. Češka prestolnica je z 1,2 milijona prebivalcev tudi ekonomsko in politično središče države.

Praga je svoj razcvet doživela v 14. stoletju pod kraljevino Karla IV. Vse skupaj se je začelo z njegovim ukazom, naj zgradijo Novo mesto, Karlov most in cerkev Sv. Vida, ki je najstarejša gotska cerkev v Evropi. Karel IV. je zaslužen tudi za to, da je Praga postala mesto študentov. Leta 1348 je namreč dal zgraditi univerzo, ki se ponaša z nazivom najstarejše univerze v nadalpski srednji Evropi. Razvoj mesta je samo še pospešila izgradnja železniškega omrežja leta 1848, ki je prispevalo k razvoju metalurgije, kar je v mesto privabilo še več ljudi.

Za podrobnejši ogled boste potrebovali več dni

Če si to čudovito mesto želite ogledati bolj podrobno, boste potrebovali malo več kot le par dni. To bo zadostovalo le za hiter ogled glavnih znamenitosti. Pravega utripa mesta pa žal ne boste doživeli, saj na raznih turističnih krajih ne boste srečali skoraj nikogar drugega kot radovedneže, ki so se tja zgrnili z vsega sveta. Prišli so občudovat predvsem čudovito arhitekturo.

K praški arhitekturi je veliko prispeval tudi Jože Plečnik, ki ga je predsednik Masaryk zadolžil za obnovo gradu, ki s hriba nad mestom gleda svoje prebivalce in spada v znamenito srednjeveško mestno jedro Hradčane. Zaupane naloge se je slovenski arhitekt lotil z vso vnemo. Kljub nekaterim problemom, s katerimi se je srečal pri obnovi, naj bi z znižanjem obzidja na nekaterih delih grad povezal z mestom, Pražane pa s čudovito naravo v njihovi neposredni bližini.

Karlov most vodi turiste z enega na drugi breg Vltave

Ko govorimo o praški arhitekturi, ne moremo mimo tega, da nekatere zgradbe od daleč izgledajo zelo lepo, a ko se jim približamo, rahlo razočarajo. Vidimo namreč, da je relief na fasadi le naslikan. Kljub temu je večina stavb res lepih in vrednih ogleda. Med arhitekturnimi spomeniki najbolj fascinira Karlov most, ki je zaprt za promet. Po njem se sprehajajo trume turistov. Ti občudujejo razgled na obe strani slavne Vltave, se dotikajo nekaterih spomenikov ali pa kupujejo razne spominke, ki jih ponujajo trgovci na svojih raznobarvnih stojnicah. Pri umetnikih si lahko zaželijo tudi portret ali karikaturo.

Na ogled mesta s kočijo ali odltimerjem

Ogled mesta si lahko privoščite tudi na drugačen način. Usedete se v kočijo in v bolj romantičnem duhu doživite Prago. Kočijaž bo konje usmerjal do največjih znamenitosti in vam jih predstavil. Če ne znate češko, vam bo opis povedal na primer v angleščini. Če pa se vam vožnja s konjsko vprego zdi preveč počasna, si lahko privoščite raziskovanje mesta z enim od oldtimerjev, ki jih kar mrgoli. Tudi vozniki starih avtomobilov vam bodo postregli z razlagami in opisi znamenitosti.

Mogoče vas bodo peljali tudi okoli ograjenega dela mesta, kjer je bil včasih geto za Jude. V Pragi je namreč živelo okoli 50.000 Judov, ki so jih med drugo svetovno vojno pobili. Danes si lahko ogledate predel, kjer so živeli. Za zidovi boste ob treh sinagogah videli še pokopališče.

Razni lokali kar kličejo po nočni praški zabavi

Ponavadi se celodnevni pohodi po mestu in ogledovanje raznih znamenitosti konča v katerem od številnih lokalov, ki jih v češki prestolnici ne manjka. Tam je vse - od bolj poceni oštarij do lepih lokalov, kamor zahajajo predvsem bolj premožni turisti. Tudi ko nekomu omenimo Češko, je najbrž njegova prva asociacija pivo. A ta hmeljni napitek, ki ga Čehi proizvajajo v velikih količinah, ni edina pijača značilna za te konce. Že v vitrinah trgovin, ki vam skoraj za vsakim vogalom ponujajo razne spominke, boste hitro zasledili lepe škatlice, v katerih so zapakirani majhni kozarci iz češkega kristala zraven katerih leži steklenička becherovke ali absinta.

Absint - pijačo z 68-80 odstotki alkohola - so opevali že razni umetniki. Na primer Oscar Wilde je rekel: "Po prvem kozarcu vidiš stvari takšne, kakršne si želiš. Po drugem kozarcu vidiš stvari takšne, kakršne niso. Na koncu pa vidiš stvari takšne, kakršne so v resnici in to je najbolj grozna stvar na svetu."

Nov dan prinese nove oglede

Potem, ko se nekateri prej, drugi pa šele enkrat sredi noči, stvari zavejo takih kakršne so v resnici, se je treba spočiti. Nabrati si je treba novih moči za ogled znamenitosti, ki jih še nismo uspeli videti. Tako lahko nočni počitek poiščete v raznih dragih hotelih ali, tako kot večina, v raznih hostlih, ki so veliko prijaznejši za denarnice. Se pa v hotelih, ki so namenjeni bolj mladini oziroma hostlih, zelo rado zgodi, da vas bo sredi noči iz spanca predramilo vpitje, loputanje z vrati, trkanje ali pa hrup z ulice. A nič zato. Kmalu bo nov dan, ki bo postregel z novimi lepotami, ki jih boste veliko bolj užili, če se boste nanje vsaj malo pripravili - predvsem, če boste tja odšli v lastni režiji.

Ne spreglejte