Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 8. 2015,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zakoni ZDA zanimivosti trendi Matic Tomšič

Torek, 18. 8. 2015, 11.33

8 let

Državljani ZDA lahko zakonito pijejo med vožnjo in se poročajo z bratranci

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Združenih državah Amerike še vedno veljajo številni zakoni, ki državljanom dovoljujejo nevarno, nerazumno in absurdno početje. Našli smo nekaj najbolj nenavadnih.

V Južni Karolini je z dovoljenjem ameriškega ministrstva za trgovino zakonito izstreliti vodeno raketo. Kot piše v 33. členu zakona o organih oblasti in javni varnosti ameriške zvezne države Južna Karolina, lahko kdorkoli izstreli (voden) raketni projektil, če za to predhodno pridobi dovoljenje aeronavtičnega oddelka ameriškega ministrstva za trgovino.

V zvezni državi Mississippi lahko voznik avtomobila uživa alkoholne pijače. Da bi se izognil kazni zaradi vožnje pod vplivom alkohola, lahko voznik sicer spije le toliko, da ne preseže dovoljene meje, ki v Mississippiju znaša 0,35 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

V zveznih državah Connecticut, Delaware, Virginija, Zahodna Virginija in Arkansas pa lahko alkoholne pijače med vožnjo uživajo potniki. To seveda velja tudi v Mississippiju.

Lastnik hiše na Floridi lahko svoj vrt spremeni v strelišče. Orožje lahko na domačem strelišču državljan Floride sicer preizkuša le, če prebivalci bližnjih hiš in mimoidoči ljudje na ulicah pri tem niso v nevarnosti.

Prav tako se lahko zakonito igra z metalcem plamenov, saj je lastništvo tega supernevarnega orožja dovoljeno v kar 40 zveznih državah ZDA.

Ženske so v javnosti lahko "zgoraj brez". Ameriški zakoni delne golote ženskam izrecno ne prepovedujejo v zveznih državah Indiana, Utah in Tennessee.

Pastafarijancem, verski ločini, je na uradnih fotografijah namesto klobuka dovoljeno nositi cedilo. Pastafarijanizem ali Cerkev leteče špagetne pošasti je satirično versko gibanje, katerega pripadniki namesto v krščanskega Boga verujejo v leteče božanstvo iz špagetov. Nekatere ameriške zvezne države, med drugim tudi Utah, Oklahoma in New York, pastafarijancem dovolijo, da uradne dokumente opremijo z osebnimi fotografijami, na katerih na glavah nosijo cedilo. To je eden od simbolov mlade religije, ki je nastala kot posledica viralnega internetnega fenomena.

Čeprav so istospolne poroke dovoljenje na nacionalni ravni, lahko delodajalci v 29 zveznih državah še vedno zakonito diskriminirajo zaposlene, ki so homoseksualci. Ameriško vrhovno sodišče je 26. junija letos odločilo, da je prepovedovanje spolnih porok neustavno. A kljub temu, da se lahko istospolni pari zdaj zakonito poročajo po vseh ZDA, lahko delodajalci v kar 29 zveznih državah še vedno odpustijo delavca in kot razlog za prenehanje delovnega razmerja navedejo homoseksualnost.

Štetje kart v igralnicah in kazinojih ni nezakonito. Igralnice posameznikom, ki jih zasačijo pri štetju kart, sicer praviloma prepovedo nadaljnji vstop. O tem pogosto obvestijo tudi druge igralnice, goljufi pa se nato znajdejo na seznamih neželenih gostov.

Samo tri zvezne države prepovedujejo kuhanje in uživanje povoženih živali. Le državljani Teksasa, Kalifornije in Washingtona svojim gostom ne smejo postreči z zbito srno ali povoženim psom.

V 21 zveznih državah se lahko poročite z bratrancem. Arizona zakon s prvim bratrancem dovoljuje le v primeru, da je eden v paru neploden, Illinois takrat, ko sta oba bratranca starejša od 50 let in je eden od njiju neploden, Utah pa samo bratrancem, starejšim od 65 let. Incestni spolni odnosi med prvimi bratranci pa, zanimivo, niso dovoljeni le v osmih zveznih državah.

V štirih zveznih državah je namesto psa dovoljeno imeti medveda. V zveznih državah Alabama, Nevada, Severna Karolina, Južna Karolina in Wisconsin je hišni ljubljenček lahko katerakoli žival, najsi gre za mačko, anakondo ali grizlija. Lastnik mora v večini primerov opraviti le veterinarski pregled živali in pridobiti licenco za živali, ki jih je uvozil iz drugih držav.

Kanibalizem v ZDA ni izrecno prepovedan. Je pa z zakonom v vseh zveznih državah ZDA prepovedana skrunitev človeških trupel, kar pomeni, da bi se morebiten kanibal v vsakem primeru znašel v prekršku.

Vsak ameriški državljan lahko vozi tank. V skoraj vseh zveznih državah ZDA je z zakonom dovoljena vožnja tanka, a le po podeželskih cestah in brezpotjih.

Svoj tank, prav tistega, ki si ga je kot 18-letnik "izposodil" med služenjem vojaškega roka v Avstriji, V ZDA vozi tudi filmski igralec in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenneger:

Ne spreglejte