Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 2. 2011,
8.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 2. 2011, 8.01

8 let, 5 mesecev

Benetke: vodno mesto ljubezni in pustnih mask

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V svetovno znanem obmorskem mestu, polnem kanalov in mostov, se od 26. februarja do 8. marca odvija tradicionalni Beneški karneval, ki vsako leto privabi na tisoče radovednežev s celega sveta.

Benetke so glavno mesto italijanske dežele Benečije in so svetovna atrakcija zaradi številnih kanalov, mostov, otočkov ter najbolj priljubljenega in hkrati najučinkovitejšega prevoznega sredstva – gondol. V celoti so zgrajene na vodi, kar jim daje poseben čar, številne turiste pa privablja predvsem bogata zgodovina in neponovljiva arhitektura. V času pustnih praznovanj Beneški pustni karneval v mesto privablja na tisoče turistov s celega sveta, ki si z navdušenjem ogledujejo množico ljudi z zanimivimi opravami in unikatnimi maskami. Dogajanje na večjih trgih popestrijo z raznimi igrami, za najmlajše poskrbijo s karnevalom za otroke, zadnji dan pa vse skupaj obeležijo z ognjemetom.

Za koga: Benetke običajno obiščejo enodnevni izletniki, še posebej pa so priljubljene pri ljubiteljih kulture in umetnosti.

Kdaj: V vseh letnih časih, dobro je le preveriti, da v času obiska ni napovedano visoko plimovanje, saj je del Benetk pogosto poplavljen. Na pot: Če se boste odpravili z avtomobilom, boste iz Ljubljane do Benetk potrebovali približno tri ure, z vlakom pa slabih pet ur (povratna vstopnica za odraslo osebo stane 50 evrov). V času karnevala so organizirani tudi številni avtobusni prevozi.

Naokrog: Za posebno doživetje se po mestu odpravite z najbolj priljubljenim prevoznim sredstvom – gondolami, pri čemer pa boste za 45 minut odšteli okoli 80 evrov. Za prevoz med otoki so na voljo ladjice, tako imenovane vaporetti (enosmerna vozovnica 6,5 evra, 12-urna vozovnica 16 evrov, celodnevna vozovnica 18 evrov).

Glavne atrakcije: Doževa palača, Markov trg in cerkev Svetega Marka, zvonik Campanile, otok Murano (znan po steklarski obrti), most Rialto in most vzdihljajev.

Legende, rojene v Benetkah: Skladatelj Antonio Vivaldi, lomilec ženskih src Giacomo Casanova in popotnik Marco Polo.

Prenočišča: Benetke so za Slovence priljubljena enodnevna destinacija, vendar lahko v središču ali okolici najdete številne apartmaje in hotele (bolj kot se boste oddaljili od glavnega trga, nižje bodo cene).

Za pod zob: Privoščite si odlične ribje ali testeninske jedi in ne pozabite na kozarec italijanskega vina. Pozanimajte se, kje je dobro jesti in kje nimajo zasoljenih cen, načeloma pa velja enako kot za prenočišča – bolj kot se oddaljujete od glavnega trga, ceneje je. Eden najslavnejših barov in restavracij je Harry's bar, kjer si lahko privoščite njihovo značilno penino Bellini ali predjed karpačo, a le v primeru, da imate dovolj debelo denarnico.

Večerna zabava: Benetke so precej tiho mesto, zato divjih nočnih zabav praktično ni, eden redkih nočnih klubov je Piccolo Mondo. Večerno dogajanje se običajno odvija v barih na Markovem trgu, priljubljeno zbirališče mladih pa je otok Lido.

Za športne navdušence: Benetke imajo enega izmed najboljših golfigrišč v Italiji, priljubljene pa so tudi regate, še posebej Vogalonga Marathon, ki se odvija maja.

Za umetniške navdušence: Beneški arhitekturni bienale (poteka drugo leto), Beneški filmski festival (od 31. avgusta do 10. septembra 2011), svetovno znan Beneški pustni karneval (od 26. februarja do 8. marca 2011).

Nakupovanje: Benetke niso ravno raj za fanatike nakupovanja. Na ulicah boste lahko zašli v manjše butike z oblačili, prestižne modne znamke boste našli na ulicah Mercerie in Calle Larga XXII Marzo, sicer pa se trgovine s spominki najdejo na vsakem koraku, zato boste brez majhne pustne maske ali bonbončka iz muranskega stekla težko zapustili to vodno mesto.

Ne spreglejte