Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2011,
15.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 3. 2011, 15.50

8 let, 5 mesecev

Amsterdam: pomladna dekadenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Severozahodna atrakcija na vodi, poseljena predvsem s kolesarji. Za ljubitelje piva, cvetja in privržence bolj dekadentnih oblik zabave.

Mesto pride v vsem svojem sijaju najbolj do izraza ravno spomladi. Zasluge za to si lastita predvsem poplava raznobarvnih tulipanov in pestro kulturno dogajanje, predvsem glasbeni koncerti zvezdniških mednarodnih izvajalcev. Mesto zaradi neštetih lokalov, poimenovanih "coffee shop", kjer strežejo opojne substance, kot sta marihuana in hašiš (baje bodo v prihodnje nakup dovolili le domačinom, saj se pripravlja zakon, ki bo nakup tovrstnih opojnih sredstev turistom prepovedal), in zaradi legalizirane prostitucije, ki jo tukaj s pomočjo rdeče četrti predstavljajo celo kot turistično atrakcijo, velja za neuradno evropsko prestolnico razvrata. Druga plat nizozemske prestolnice kljub vsemu izrisuje zgodbo o nekaj stoletij stari značilni flamski arhitekturi (z ozkimi stopnišči in velikimi okni), romantičnih vodnih kanalih, pomladanski poplavi tulipanov in ekološki osveščenosti prebivalcev, ki se kljub neprijetno tresočim tlakovanim tlom naokoli najraje vozijo s kolesom (mesto ima šest milijonov in pol prebivalcev in kar milijon koles).

Kdaj: Spomladi. Če vas bo jesensko-zimska izkušnja mesta s svojim vetrovno-deževnim vzdušjem pustila hladne oziroma dobesedno premražene, vas bo mesto skupaj s prvimi pomladnimi cvetovi odtalilo. Raznobarvni tulipani na vsakem koraku in nenehno pestro glasbeno dogajanje skorajda zapovedujeta, da nizozemsko prestolnico obiščete prav v tem letnem času.

Na pot: Če želite leteti iz Ljubljane, je najugodneje prestopiti z Easyjetom prek Londona, sicer pa so trenutno cene kart večinoma precej visoke. Med ugodnejše povezave štejemo tudi let iz beneškega Trevisa z letalskim ponudnikom Transavia. Nekateri se kljub vsemu raje odločijo za izlet z avtomobilom, kjer bodo skupini stroški prevoza znesli okoli 150 evrov.

Naokrog: Večina turistov se vozi s tramvajem ali se po mestu sprehaja peš, medtem ko se domačini prevažajo s kolesom, ki je na Nizozemskem za mnoge osnovno prevozno sredstvo in način življenja. Lahko si ga izposodite za okoli osem evrov na dan. Če si želite mesto ogledovati počasi, si privoščite vožnjo po mestnih kanalih z vodnim avtobusom. Na postajah poljubno izstopate in vstopate za okoli 15 evrov na dan.

Najbolj fotogenične znamenitosti: Mlini na veter (v in na mestnem obrobju), cvetoča pomladna tržnica s tulipani v vseh barvah, botanični vrtovi, mestni rečni kanali in na mostovih parkirana kolesa, glavni trg Dam, "rdeča četrt", hiše v flamskem slogu.

Prenočišča:

Za študentske žepe: Novejši "butični" hostel Cocomama v središču mesta, v neposredni bližini kulturnega dogajanja. Nočitev z zajtrkom stane od 21 evrov.

Zmerno:Okolju prijazen Concious hotel Vondelpark, kjer vam za zajtrk postrežejo izključno ekološko pridelano hrano. Okoli 100 evrov lahko računate za dvoposteljno sobo na noč.

Za željne razkošja: Sodobni luksuz v hotelu Sofitel Amsterdam the Grand. Nočitev v dvoposteljni sobi stane okoli 280 evrov. Dodatno razvajanje: savne, notranji bazen, fitnes in restavracija s pretežno biološko neoporečno organsko morsko hrano.

Hrana: Nizozemska z izjemo pridelave sirov, kot sta gavda in ementalec, ne slovi po svoji kulinariki, zato lahko ob večdnevnem obisku mesta morda preizkusite kakšne eksotične restavracije z vsega sveta, ki jih še ne poznate (na primer etiopsko ali indonezijsko kuhinjo).

Prigriznite: Sirove kroglice ali pražen krompirček z majonezo (slajšo, kot ste je vajeni) ob heinekenu v enem od lokalnih pubov. Za sladkosnede: palačinke ali vaflji s sirupom.

Okrepčajte se: s toplim sendvičem ali paniranim sirom v eni od avtomatiziranih samopostrežnih restavracij s hitro hrano Febo. V mestu jih je 22, ime nizozemske verige pa v prevodu pomeni "najokusnejši".

Eksotika: Indijska restavracija Akbar, kitajska Dynasty, tajska Rakang, mehiška Rose's cantina, arabska Bo Cinq, etiopska Genet, indonezijska The Orient.

Za kulinarične snobe: Razvajanje v restavraciji Cielbleu, imetnici kar dveh Michelinovih zvezdic. V hotelu Okura.

Kultura: Mesto ima največ muzejev na kvadratni meter na vsem svetu. Največji muzej v državi, Rijksmuseum, katerega stene med drugim krasijo dela Van Gogha in Vermeerja. Van Goghov muzej, muzej sodobne umetnosti Stedelijk. Preostale zanimivosti: Hiša Ane Frank, fotografska galerija FOAM, muzej zgodovine erotike, muzej tulipanov.

Večerno rajanje: Kulturnega vzdušja se boste naužili v jazz klubu Cotton club, študentske sproščenosti v klubu Dansen Bij Jansen, elitni Jimmy Woo pa je rezerviran za visoko družbo.

Znani prebivalci: Ana Frank, Rembrandt, začasno tudi Vincent van Gogh in Albert Camus.

Literarna podlaga: Ian McEvan – Amsterdam, Ana Frank – Dnevnik Ane Frank.

Nakupovanje: Kot spominek domov le prinesite znamenite nizozemske koničaste cokle, a morda raje v praktični obliki obeska za ključke. Mesto sicer ponuja veliko majhnih trgovin ljubiteljem starin, umetnin in kiča iz druge roke. Morda boste kakšno stvar zase našli tudi v kateri od gosto posejanih trgovin z erotičnimi pripomočki.

Pomladna atrakcija: Od 24. marca do 20. maja se lahko nagledate in naužijete rož, saj bo v keuenhofških vrtovih na ogled velika razstava tulipanov, ki se bodo razprostrli na kar 32 hektarjih.

Prihajajoči dogodki: Festival znanstvenofantastičnih filmov in grozljivk (13.–23. april); kraljičin dan (30. april) – dan zabave na prostem – po ulicah, kanalih, glasbeno in plesno; dan osvoboditve (5. maj) zaznamujejo z glasbenimi koncerti na prostem.

Ne spreglejte