Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
6. 4. 2016,
16.32

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

starševstvo starši

Sreda, 6. 4. 2016, 16.32

7 let, 11 mesecev

ZDA šele zdaj dobivajo starševski dopust

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
ZDA dobivajo nekaj, kar pri nas poznamo od leta 1946 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

San Francisco je prvo mesto v ZDA, v katerem bodo starši lahko koristili 6 tednov plačanega starševskega dopusta. ZDA so edina razvita država na svetu, ki nima plačanega starševskega dopusta.

Kar se tiče plačanega starševskega dopusta, so ZDA približno 70 let za Slovenijo. V San Franciscu so namreč šele v torek sprejeli zakon, po katerem so novopečene matere in očetje upravičeni do plačanega starševskega dopusta. Medtem ko v Kaliforniji od leta 2002 velja zakon, po katerem so starši upravičeni do 55 odstotkov plače v času 6-tedenskega starševskega dopusta, je občinski predpis San Francisca prvi, ki v tem času zagotavlja prejemanje polne plače.

V New Yorku razmišljajo o 12 tednih starševskega dopusta

Kljub "zgodovinskemu" premiku v San Franciscu pa ZDA ostajajo edina država razvitega sveta, ki staršem ne zagotavlja plačanega porodniškega oziroma starševskega dopusta. Šest tednov dopusta omogoča še New Jersey, Rhode Island samo štiri. V New Yorku pripravljajo zakonodajo, ki predvideva 12 tednov starševskega dopusta, a bo nadomestilo sprva znašalo le 50 odstotkov plače.  

Enoletni starševski dopust pri nas od leta 1986

Za primerjavo, v Sloveniji je do uvedbe plačanega starševskega dopusta prišlo po drugi svetovni vojni, ko je ta trajal 12 tednov, nadomestilo pa je znašalo 75 odstotkov 5-letnega plačnega povprečja delavke. Z leti se je nadomestilo višalo, prav tako dolžina dopusta, ki je od leta 1986 eno leto. Od leta 1976 si starševski dopust lahko delita oba starša. Starševsko nadomestilo se je z zakonom o uravnoteženju javnih financ znižalo na 90 % osnove plače (oziroma ostane 100 %, kadar osnova ne presega 763,06 evra).

In kako je drugod po svetu? Na Švedskem na primer starševski dopust traja 480 dni, v Bolgariji 410, 322 na Norveškem, v Veliki Britaniji eno leto, v Avstriji 16 tednov, na Hrvaškem 30. Dolžina in višina polnega nadomestila je odvisna do države do države.

Ne spreglejte