SiolNET. Trendi Odnosi
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA šele zdaj dobivajo starševski dopust

1,73

termometer

ZDA dobivajo nekaj, kar pri nas poznamo od leta 1946
Foto: Getty Images

San Francisco je prvo mesto v ZDA, v katerem bodo starši lahko koristili 6 tednov plačanega starševskega dopusta. ZDA so edina razvita država na svetu, ki nima plačanega starševskega dopusta.

Kar se tiče plačanega starševskega dopusta, so ZDA približno 70 let za Slovenijo. V San Franciscu so namreč šele v torek sprejeli zakon, po katerem so novopečene matere in očetje upravičeni do plačanega starševskega dopusta. Medtem ko v Kaliforniji od leta 2002 velja zakon, po katerem so starši upravičeni do 55 odstotkov plače v času 6-tedenskega starševskega dopusta, je občinski predpis San Francisca prvi, ki v tem času zagotavlja prejemanje polne plače.

V New Yorku razmišljajo o 12 tednih starševskega dopusta

Kljub "zgodovinskemu" premiku v San Franciscu pa ZDA ostajajo edina država razvitega sveta, ki staršem ne zagotavlja plačanega porodniškega oziroma starševskega dopusta. Šest tednov dopusta omogoča še New Jersey, Rhode Island samo štiri. V New Yorku pripravljajo zakonodajo, ki predvideva 12 tednov starševskega dopusta, a bo nadomestilo sprva znašalo le 50 odstotkov plače.  

Enoletni starševski dopust pri nas od leta 1986

Za primerjavo, v Sloveniji je do uvedbe plačanega starševskega dopusta prišlo po drugi svetovni vojni, ko je ta trajal 12 tednov, nadomestilo pa je znašalo 75 odstotkov 5-letnega plačnega povprečja delavke. Z leti se je nadomestilo višalo, prav tako dolžina dopusta, ki je od leta 1986 eno leto. Od leta 1976 si starševski dopust lahko delita oba starša. Starševsko nadomestilo se je z zakonom o uravnoteženju javnih financ znižalo na 90 % osnove plače (oziroma ostane 100 %, kadar osnova ne presega 763,06 evra).

In kako je drugod po svetu? Na Švedskem na primer starševski dopust traja 480 dni, v Bolgariji 410, 322 na Norveškem, v Veliki Britaniji eno leto, v Avstriji 16 tednov, na Hrvaškem 30. Dolžina in višina polnega nadomestila je odvisna do države do države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin