Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 10. 2014,
21.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študentsko delo

Nedelja, 26. 10. 2014, 21.50

8 let

Študentsko delo: priložnost za zaslužek ali pot do zaposlitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pridobivanje izkušenj, delovnih navad in vir prihodkov. Vse to študentom nudi študentsko delo. Kaj pa izkušnje v stroki, za katero se izobražujejo?

Ponudba del na največjem spletnem študentskem servisu e-študentski servis na današnji dan ponuja 779 prostih del, dodatno 592 del v strežbi. Med prvimi prevladujejo delo v proizvodnji, pisarniška dela, promocije in dela, ki potekajo le enkratno ali občasno (deljenje letakov, anketiranje in podobno).

Kako lahko študent najde študentsko delo, ki bi mu ob viru zaslužka nudilo tudi vpogled v poklic oziroma področje, za katerega se izobražuje? Da takih, bolj specializiranih študentskih del primanjkuje, so potrdili tudi naše sogovornice študentke.

Delo našla med študijsko prakso in ostala Zanimalo nas je, zakaj študenti med študijem delajo, kako delo prilagajajo študijskim obveznostim ter ali so svoje delo iskali (in našli) v sektorjih, ki jih poklicno zanima tudi v prihodnosti.

Janja je absolventka družboslovne informatike in študentsko delo opravlja v podjetju, kjer je opravljala tudi praktično usposabljanje. Po končani praksi so ji v podjetju ponudili, da delo opravlja še naprej, kar je z veseljem sprejela. "Delo je iz moje stroke, pa tudi odlična referenca za naprej." Študentsko delo ji ob dodatnem zaslužku pomeni vir pomembnih izkušenj in referenc za naprej. Ker je njeno študentsko delo povezano z njeno stroko, upa na redno zaposlitev po koncu študija.

A med našimi sogovornicami je tudi edina, ki je študentsko delo našla v sektorju, za katerega se tudi izobražuje.

Študentsko delo "nuja, saj nimam več štipendije” Maša, študentka obramboslovja, študentsko delo opravlja v trgovini z izdelki za hišne ljubljenčke. Trenutno dela ob petkih in sobotah. Meni, da je študentsko delo dobra priložnost za zaslužek.

"Meni osebno trenutno predstavlja nujo, saj nimam več štipendije," pravi, a se ji na splošno zdi, da s študentskim delom dobiš veliko izkušenj, ki ti koristijo pozneje. "Razviješ tudi določene komunikacijske sposobnosti, ki jih skozi šolanje ne dobiš." Čeprav pri delu uživa, bi vsekakor rada delala na področju, ki jo poklicno zanima, a njen sektor del prek študentske napotnice ne ponuja.

Študentka pedagogike študentskega dela v svojem sektorju še ni zasledila Študentka pedagogike in andragogike Nika bi si študentskega dela v svoji stroki želela, a za zdaj te možnosti še ni zasledila.

"Na ta način bi pridobila veliko novih izkušenj, ki bi mi pomagale pri iskanju zaposlitve ter pri samostojnem delovanju v svoji stroki," je prepričana študentka, ki se ji zdi študentsko delo dobrodošlo za vse študente, ki si morajo študij plačevati, obenem pa poudarja tudi neodvisnost. "Dobro se mi zdi tudi za to, da študentje nismo povsem odvisni od staršev, v smislu finančne podpore." Trenutno dela od štiri do pet dni na teden, delo pa prilagaja študijskim obveznostim. Tako med izpitnim obdobjem dela manj, da se lahko v miru pripravi na izpite.

Ni povpraševanja delodajalcev Ana, 25-letna študentka obramboslovja, opravlja študentsko delo receptorke v salonu tajskih masaž. Študentsko delo se ji zdi dobrodošlo za dodaten zaslužek, še posebej če ima študent preveč prostega časa.

Sama dela od tri- do štirikrat tedensko, več pa dela ob koncih tedna, praznikih in dnevih, ko nima predavanj. Tovrstno delo je izbrala zato, ker je blizu njenega doma, z veseljem pa bi že kot študentka delala v stroki, ki jo zanima, "samo ni povpraševanja delodajalcev".

Delo v proizvodnji – dobro plačano in zagotovljeno Tudi 24-letna Katja je bodoča politologinja, ki v svojem sektorju študentskega dela ne najde. Trenutno tako dela v proizvodnji, saj je takšno delo "dobro plačano in zagotovljeno", med študijskim letom dela le ob koncih tedna, med počitnicami pa ves teden.

"Delam predvsem zato, da si pridobim izkušnje in delovne navade, ter za dodaten zaslužek," pravi in dodaja, da si zelo želi delati v svojem sektorju, ki pa študentskega dela ne ponuja.

Zaslužim svoj denar in ne obremenjujem staršev Študentka gozdarstva Eva prosti čas med študijem preživi z delom v strežbi. Za delo v gostinstvu se je odločila, ker je razgibano in poteka v mladem kolektivu. "Delo poteka tako podnevi kot ponoči, kar lahko uskladim z urnikom predavanj."

Dela zato, da zasluži svoj denar, s katerim se med študijem preživlja in s tem ne obremenjuje staršev. "Z zasluženim denarjem pa si lahko privoščim tudi kakšno potovanje in žur več," še pravi. Dela, kolikor lahko, vsekakor pa manj v izpitnem obdobju, saj je končan letnik vedno njena prioriteta.

Nekatere sogovornice so za karierne centre na svojih fakultetah že slišale ali se udeležile kakšnega od predavanj, študentskega dela pa na ta način še niso iskale oziroma niso vedele, da obstaja.

Ne spreglejte