Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
13.15

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

otroci vzgoja Prihaja dojenček novorojenček dojenček starševstvo nasveti doula Damijana Medved

Torek, 17. 10. 2017, 13.15

7 mesecev, 1 teden

Strahovi mladih staršev: kaj storiti, ko otrok joka? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
otrok, dojenček, jok | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Nihče ni že vnaprej pripravljen na vse, kar prinaša starševstvo, ampak se začnemo zares učiti šele s prihodom otroka. Pri vprašanjih, stiskah in tegobah vam lahko pomaga tudi tako imenovana doula, spremljevalka ob in po porodu.

Beseda doula izvira iz grščine in pomeni "ženska, ki služi". Doule so v Sloveniji prisotne slabo desetletje, bolj znane so porodne doule, spremljevalke žensk ob porodu. V oddaji Dan. na Planet TV pa so gostili Damijano Medved, poporodno doulo, ki pride k družini po tem, ko se otrok rodi.

Porodniški dopust s sabo prinese tudi izolacijo

Damijana Medved kot poporodna doula materam in družinam daje podporo in nasvete po rojstvu otroka. | Foto: Planet TV Damijana Medved kot poporodna doula materam in družinam daje podporo in nasvete po rojstvu otroka. Foto: Planet TV "Moja vloga je predvsem, da opolnomočim mater in družino, da sem jim v psihosocialno pomoč. Včasih to pomeni le en pogovor, predelavo porodne izkušnje, včasih pa potrebujejo več pozornosti, skrbi, napotkov in nasvetov," je pojasnila.

"Po mojih izkušnjah imajo matere največ težav z dojenjem in osamljenostjo, socialno izolacijo, ki velikokrat pride s porodniškim dopustom. Ta je sicer krasen, vendar nas pahne v nekakšno izolacijo."

Vprašanji, ki si jih najpogosteje zastavljajo mladi starši, sta - ali bo dojenček dovolj spal in kaj storiti, ko joče. Poglejte, kako na ti vprašanji odgovarja Damijana Medved:

"Obstajajo temeljne smernice, koliko naj bi dojenček spal. To je od 16 do 18 ur, potem pa se ta čas zmanjšuje do osmih ur, kolikor naj bi spali odrasli," je pojasnila doula. "Vendar pa gre pri dojenčkih za prekinjeno spanje in to je tisto, kar starše obremenjuje. Novorojenčki se zbujajo na od dve do tri ure, še posebej če so to dojeni otroci. To je za mamo seveda zelo naporno, še posebej če traja več mesecev," je povedala Damijana Medved, ob tem pa vsem staršem položila na srce: "To obdobje slej ko prej mine."

Kaj lahko starši storijo, da jim ne bo primanjkovalo spanca?

Velikokrat se srečuje s starši, ki imajo visoka pričakovanja in mislijo, da bo že nekaj tednov star otrok spal osem ur skupaj. "To je nemogoče, gre za povsem neutemeljeno pričakovanje. Moj glavni nasvet je, naj starši čim več spijo takrat, ko spi otrok."

Ne pričakujte, da bo dojenček spal osem ur skupaj - čas, ko spi, tudi sami izkoristite za počitek. | Foto: Pixabay Ne pričakujte, da bo dojenček spal osem ur skupaj - čas, ko spi, tudi sami izkoristite za počitek. Foto: Pixabay

Jok: naj se starši nanj odzovejo ali otroka pustijo, da se izjoče?

"Starši načeloma kar hitro ugotovijo, s katerim jokom nam skuša otrok kaj dopovedati, kdaj je lačen, kdaj ga kaj boli in kdaj preprosto potrebuje našo bližino. Vseeno pa je otroški jok pogosto frustracija, ob kateri mnogi starši ne vedo, kaj bi storili, predvsem očetje so ob njem pogosto v stiski. A jok je sredstvo dojenčkovega sporazumevanja, ni se nam ga treba bati," poudarja poporodna doula.

"Moje bistveno sporočilo staršem je, da se na otrokov jok odzivamo, da ne pustimo, da se otrok izjoka, kar je veljalo včasih. Ne sme nas skrbeti, da bomo otroka s tem razvadili."

Ne spreglejte