SiolNET. Trendi Odnosi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste deloholik?

2

termometer

V današnji družbi je predanost delu pohvale vredna, deloholizem pa ena od redkih oblik zasvojenosti, ki je cenjena. Kako ju ločiti in ugotoviti, ali ste deloholik?

Ste stalno za prenosnim računalnikom ali mobilnim telefonom in nikoli nimate časa za sprostitev, tudi na dopustu ne? Se vaša družina in prijatelji pogosto pritožujejo, da ima delo pri vas ves čas prednost? Ste perfekcionist in imate potrebo po nadzoru? Imate občutek, da morate narediti vse sami? To je le nekaj vprašanj, katerih pritrdilni odgovori bi lahko pomenili, da ste deloholik.

Za deloholike pomeni delo pobeg od soočanja z neprijetnimi oziroma nezaželenimi občutki in način, da zapolnijo občutke praznine in manjvrednosti. Zato veliko delajo, o delu tudi veliko govorijo in razmišljajo.

Deloholikovo zdravstveno stanje je resno ogroženo Deloholizem je zasvojenost in študija znanstvenikov državne univerze Kansas iz leta 2013 potrjuje, da ima lahko zelo resne posledice tako na fizično kot tudi psihično zdravje ljudi.

Prevelika obremenjenost z delom gre z roko v roki s precej stresa, kar posledično vodi v motnje spanja, anksioznost in na koncu do fizičnih težav, kot so na primer bolezni srca in ožilja. Deloholiki pa so zaradi izčrpanosti in izgorelosti tudi slabo produktivni.

Delo je sicer ključnega pomena za preživetje in finančno neodvisnost, prav tako je lahko zelo izpolnjujoče, vendar pa je ključnega pomena, da se zavedamo, da predstavlja le del življenja. Pomembno je, da znamo postaviti meje oziroma vzpostaviti ravnovesje med delovnim in prostim časom in ne gradimo kariere za vsako ceno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin