Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
16.13

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Petek, 16. 10. 2020, 16.13

3 leta, 6 mesecev

Postavite zdrave temelje za razvoj otroka

Oglasno sporočilo

Tako kot bo otrok preživel prva leta otroštva, takšne temelje bo imel postavljene za življenje. Tudi vi imate možnost, da ne zamudite pomembnih mejnikov v otrokovem življenju in pri vzgoji naredite čim manj napak. Reagiranje na stresne situacije in to, kako se odrasli znajdemo v odnosih, je namreč pogojeno z našimi izkušnjami v otroštvu, zato je vzgoja s pravimi informacijami zelo pomembna. Kljub temu se tega marsikdo ne zaveda, a kaj, ko prave informacije stežka najdemo. V nadaljevanju članka izveste nekaj ključnih informacij, pa tudi celostno rešitev.

veva | Foto:

Starši, odzivajte se na otrokov jok

Raziskave so dokazale, da se otrokovi možgani najbolje razvijajo, ko je otrok pomirjen in v varnem odnosu z odraslo osebo, na katero je navezan. V nasprotju z vsesplošnim prepričanjem se moramo novopečeni starši zavedati, da možgani na začetku še niso tako zreli, da bi nas otrok izsiljeval, zato je odzivanje na njegove potrebe, ki jih na začetku izraža skozi jok, nujno

Bodita 100% pripravljena na vse izzive starševstva. Zagotovita si online asistenco strokovnjakov in neomejen dostop do vseh prispevkov in predavanj, ki vama bodo v pomoč v teh nepredvidljivih razmerah.  Za vse bralce prispevka smo pripravili še 10% popust s kuponom: oktober10.

Vpišita se v Akademijo na povezavi: veva.si/predavanja/akademijaVpis je možen le še do 31. oktobra.

Včasih so bili prepričani, da je otroka dobro pustiti, da joka in se tako nauči zaspati - zdaj vemo, da temu ni tako. Otrok bo pač obupal in se “izklopil”, nivo stresnega hormona adrenalina pa bo ostal zvišan še dneve zatem. Če se to ponavlja pogosto, pride zato do slabših nevronskih povezav in razvoja možganov. Posledice tega so slabša socialna povezanost in manjša možnost, da se izrazi otrokov nadarjen potencial. Vsi starši pa si želimo, da se to ne bi zgodilo. Dojenčki in malčki, ki doživljajo veliko stresa, so lahko tudi pogosteje bolni, kar stres v družini le še povečuje.  

Zakaj se današnja vzgoja tako razlikuje od stare?

Včasih je večja družina odraščala skupaj in vsi so bili vpleteni v vzgojo in odraščanje sorojencev, torej je bil prenos znanja naraven. In konec koncev: težko bi rekli, da so včasih vse počeli prav. 

Kako je danes: Danes skupnega odraščanja ni in pogosto je prvi novorojenček, ki ga mlada mamica prime v roke, njen lastni otrok. Objave na Instagramu kažejo nerealne slike in na koncu se mnogim novopečenim mamam zdi, da so edine, ki ne spijo, so utrujene, da le njihov dojenček ves dan joka in tako v dnevu ne najdejo niti 5 minut zase, kar jih lahko potisne še globlje v stisko. Današnja generacija staršev in starih staršev je generacija, ki ji je bilo prepovedano čustvovati (fantje ne jokajo, punce pa ne smejo biti jezne), je zaspala z izjokavanjem in je bila vzgajana bodisi s tepežem oz. kaznovanjem ali pa permisivno, ko je bilo dovoljeno vse. Toda otroci nujno potrebujejo meje zato, da se lahko varno razvijajo in to je edini način za zdrav psihološki razvoj otroka.

veva | Foto:

Da pa meje lahko postavimo, moramo najprej razumeti, česa je otrok v določenem obdobju sploh sposoben, sicer bomo od njega zahtevali preveč ali premalo in s tem naredili več škode kot koristi. Tako kot z letnimi gumami ne gremo v zasnežen klanec, od dojenčka ne moremo pričakovati, da se bo gibalno dobro razvijal, če ga nimamo dovolj na tleh, ali pa da bo dobro napredoval, če mu ne omogočimo dovolj možnosti za njemu primerno igro. Ob tem je zelo pomembno, kako mu to omogočimo, s kakšnimi prijemi, katere reflekse razvijamo in katere igrače, metode, bomo ob tem uporabljali.

Bodita 100% pripravljena na vse izzive starševstva. Zagotovita si online asistenco strokovnjakov in neomejen dostop do vseh prispevkov in predavanj, ki vama bodo v pomoč v teh nepredvidlivih razmerah.  

Za vse bralce prispevka smo pripravili še 10% popust s kuponom: oktober10.

Vpišita se v Akademijo na povezavi: veva.si/predavanja/akademija.  Vpis je možen le še do 31. oktobra. 

Dobiti prave informacije o vzgoji sploh ni enostavno

Splet se zdi idealno okolje, kamor se lahko obrnemo po vse nasvete. Dejansko se nam zdi, da so nasveti oddaljeni le nekaj klikov, pa še iz prvih ust jih dobimo – iz ust staršev, ki se soočajo s podobnimi izzivi, kot jih imamo sami. Pa gre res za zaupati vsemu, kar najdemo na spletu? Zavedati se moramo, da v večini primerov ne boste dobili odgovora strokovnjaka, temveč odgovor starša, ki se problematike ne dotika iz samega izhodišča niti ne s strokovne plati. Odgovori so bolj ali manj mnenja, podana iz lastnih preteklih izkušenj, in ne glede na to, da so podani dobronamerno, nam morda sploh ne bodo pomagali. Kam torej po zanesljive informacije?

Spletno okolje, ki nudi znanje in zagotavlja podporo 

Zaradi potrebe podpirati in pomagati staršem v najobčutljivejšem obdobju je 4 leta nazaj nastala prva slovenska spletna šola za starše VEVA, ki je doslej pomagala že več kot 10.000 družinam. 

Ne ponujamo vam čudežnih metod ali receptov, ker ne verjamemo vanje: kar deluje pri enem, pri drugem morda sploh ne bo. Verjamemo pa, da so rešitve vedno možne in da noben izziv ne sme ostati brez odgovora. Pri nas se strokovnjaki posvetimo vsaki družini posebej, poiščemo konkretne rešitve za vaše izzive in otroka obravnavamo celostno. 

Za vse starše smo pripravili 6-mesečni program Veva akademija – za prijavo kliknita tukaj - članski program spletne šole, kjer starši dobite neomejen dostop naših spletnih predavanj in tedensko podporo predavateljev v obliki videoodgovorov na vsa vaša vprašanja. 

veva | Foto: Z našo podporo skozi jesen in zimo

Toliko znanja na enem mestu, neomejen dostop do video predavanj, podpora ekipe Veva strokovnjakov vsak teden z veliko teoretičnega znanja. Si predstavljate? Kot bi imeli osebno strokovno podporo za vsako dilemo. In to šest mesecev neomejeno.

Vpis potrdita na veva.si/predavanja/akademija.

Za bralce Siola vam nudimo 10% popust s kodo oktober10. Pridružita se.

Možnost vpisa je samo dvakrat na leto. Tokrat smo ga zaradi nastale situacije podaljšali do konca oktobra

Mi z veseljem podpiramo in učimo starše v prvih letih, da lahko vi kar najbolje poskrbite za svoje otroke in jim omogočite dobro odskočno desko za celo življenje. 

Potrebujeta še kaj več? Ne. Samo telefon, tablico ali računalnik in potrdita vpis.


Naročnik oglasnega sporočila je Spletna šola za starše Veva

Ne spreglejte